Sport

2015.01.17. 18:16

Jól jönne itt is egy (kis)csapat

Lassan „éledezik” a magyar futball, hiszen a héten már az élvonalbeli klubok is megkezdték felkészülésüket a tavaszra.

Kerkai Attila

Gyakorlatilag minden szinten beindult a munka, az edzőmérkőzések és persze átigazolási hírek színesítik olykor a szürke hétköznapokat.

Mindez persze nem újdonság, így van ez minden évben. Az élvonal jelenleg messze van Zalától, de a ZTE FC szerdán egy olyan ellenféllel találkozott, amely az ősszel a Bajnokok Ligájában szerepelt. A szlovén NK Maribor elleni találkozón mi is ott voltunk (4:0-ra nyert a maribori együttes, de ez nem lehet meglepetés), és egy-egy szlovén fiú megmozdulásakor olykor elhangzott: ő is játszott Lendván. Hogy mást ne említsünk, mint a DVSC-től a Mariborba most visszaigazolt Dalibor Volast.

S miért jövünk most ezzel? A két említett szlovén klub kapcsolata remek, ha kell, kölcsönösen tudják egymást segíteni. Az ősszel például az ifjúsági BL-meccseit is Lendván rendezte a Maribor. A ZTE FC-nek is jól jönne egy ilyen kapcsolat idehaza, hiszen jelenleg is vannak olyan játékosai, főleg fiatalok, akik az első csapatban kevesebb szóhoz jutnak, de a mérkőzéseknél nincs jobb fejlődési lehetőség, s ebben a korban éppen erre volna szükség. Voltak például próbajátékosok is az egerszegieknél, és velük kapcsolatban kialakult olyan vélemény: néhányukban lenne fantázia, de egyelőre az NB II-be bele kellene erősödniük, s ehhez jönne jól egy olyan csapat, akár az NB III-ban is, ahol felnőttszinten folyamatosan játéklehetőséghez jutnának. Így akár szerződést is kaphatnának a ZTE-nél, hogy első körben, kölcsönjátékosként valahol máshol szerepeljenek. Egyelőre viszont megyén belül nincs egyetlen harmadosztályú csapat sem, de a fentiek is mutatják, milyen jó lenne, ha végre újra képviseltetné magát valaki megyén belül ebben az osztályban.

Parancsszóra persze nem lehet senkit az NB III-ba küldeni, először ki kellene valakinek vívnia a jogot ehhez, hogy aztán éljen az indulás lehetőségével. A térség futballja szempontjából sem mellékes ez. Persze idehaza is akad példa a szlovénekéhez hasonló jó kapcsolatra, ám itt, Zalában most hiányzik egy „láncszem”, de jó lenne hinni, hogy már nem sokáig...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!