Sümeg

2015.01.16. 13:45

Már a napokban eldől a sümegi Püspöki Palota további hasznosítása

A Püspöki Palota további szerepéről még ebben a hónapban tárgyal Sümeg polgármestere a vagyonkezelő Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vezetőjével.

Tóth B. Zsuzsa

Minderről Végh László polgármester tájékoztatta lapunkat. A palota felújítása a Nemzeti Kastélyprogram nyolc kiemelt projektjének egyike. Az épület így akár teljesen megújulhat hamarosan.

– A Forster központnak az előkészítő munkákat március végéig be kell fejeznie, ehhez a szükséges összeg is rendelkezésére áll. Sághi Attila elnök találkozóra hívott, a napokban tárgyalunk arról, hogy milyen további szerepet kaphat a palota. Előtte azonban a városi stratégiai tanácsadó testület megvitatja a témát. Szóba került például már eddig is, hogy opera előadásoknak adhat helyet a palota, valamint a hagyományos Jakab napoknak, amelyet fesztivállá szeretnénk minősíttetni. A Kisfaludy kultusz felélesztése szintén lehetséges. De a palota például divatbemutatóknak is helyet adhat, ebben Zoób Kati támogatására is számítunk. Amellett a város többi díszpolgárát is megszólítjuk, hogy ötleteket merítsünk – sorolta a polgármester.

A Püspöki Palota felújítása kétmilliárd forintból folytatódik, új szerepe heteken belül eldől (Fotó: Penovác Károly)

Végh László reményét fejezte ki, hogy a palota kivitelezési munkálatai még ebben az évben elkezdődhetnek. Akkor pedig gondot fordítanak arra is, hogy az udvari nézőtér elkészüljön. A színpad hátterét a vár páratlan látványa adja majd. Az épületben pedig például interaktív egyháztörténeti kiállítást nyitnak, ez ügyben az érsekséggel is felveszik a kapcsolatot. Hiszen az 1800-as évek közepéig többszáz éven át Sümegen működött a Veszprém megyei püspökség.

Mint arról lapunkban már írtunk, a kormány támogatja és kiemelt célnak tekinti a Nemzeti Kastélyprogram megvalósítását, a kiemelt jelentőségű, a nemzeti kulturális örökség részét képező 35 kastély fejlesztését és egységes kezelését.

A kormányhatározat szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésében lévő 19 műemlékegyüttes, az ingatlanok őrzéséhez, karbantartásához, kezeléséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételek átadásával a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vagyonkezelésébe kerül. A 19 műemlékegyüttes között van a sümegi Püspöki palota is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!