Hírek

2015.01.19. 17:00

Kis tavasz a télben

Szombathely - Januárhoz képest enyhe az idő kint, olvasóink már küldtek képeket virágzó hóvirágról és tőzikéről is. A helyi észlelőtől azt kérdeztük, meddig tart a januári tavasz.

Szendi Péter

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy 2,3 Celsius-fokos volt a decemberi átlag a szombathelyi főállomáson, ennyi 19 nap után a januári közép is. Tavaly 4,8 Celsius-fok volt január 1-től 20-ig a napok átlaghőmérséklete, ez hat-hétfokos plusz anomália. Akkor a hó végén hidegebb lett, de így is 2,7 fokos havi átlaggal zárt 2014 januárja.

A folytatásról annyit mondott, hogy a héten alacsonyabb lesz a középhőmérséklet az előző hetinél, de azért komoly, nagy hideg nem várható. Csapadék viszont igen, méghozzá vegyes halmazállapotban itt nyugaton. De felhívta arra is a figyelmet, hogy a modellek igen bizonytalanok.

Celldömölkön,  Németh Anna ugyan még sapkában de virágot szed (Fotó: Szendi Péter)

A met.hu adatai szerint hétfőn Szombathelyen a legmelegebb délután három órakor volt, akkor plusz hat fokot mutatott a hőmérő higanyszála. A szél szinte minden irányból fújt, délután a legerősebb lökések 12 kilométer per órásak voltak. Kedden túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, legfeljebb északnyugaton szakadozik fel rövid időre a felhőzet. Napközben szitálás bárhol lehet, majd késő délutántól dél, délnyugat felől egyre több helyen alakulhat ki eső. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csak északnyugaton élénkül meg a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nulla és plusz öt fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet négy és kilenc fok között alakul.

Az előrejelzések szerint tovább emelkedik a hőmérséklet, kedden napközben Szombathelyen is plusz kettő és öt Celsius-fok között lesz a levegő hőmérséklete. A szél délkeleti lesz, a legerősebb lökések 35-40 kilométer per órásak lehetnek. Szerdán hét fokot is mérhetünk, ugyanez jellemzi a csütörtököt is, ám akkor már csapadékra is számítanunk kell. Pénteken érkezik meg a lehűlés, szombaton legfeljebb plusz négy, vasárnap három fokot mérhetünk. A hétvégén havas esőre is lehet számítani, valamint erősebb lesz az északi szél is.

Az orvosmeteorológia szerint továbbra is enyhe levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. A különösen érzékenyek melegfront jellegű hatással számolhatnak. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, levertség, álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet továbbá a koncentráló képesség, mind a munkában, mind az utakon. Ezért érdemes a szokottnál jobban figyelni a közlekedésben!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!