Kosárlabda

2015.01.21. 20:18

Tizenegy év után nyert Sopronban a székesfehérvári kosárlabda-csapat

Sopron – Nagy győzelmet aratott a szezonban eddig gyengélkedő TLI-Alba Fehérvár kosárlabda-csapata szerdán, Sopronban.

Bobory Balázs

Soproni Sördögök–TLI-Alba Fehérvár 74-85 (20-20, 15-29, 16-24, 23-12)

Sopron, 1500 néző. Vezette: Györffy P. A., Farkas G., Söjtöry T.

Sopron: THOMAS 17/6, Edwards 3, Boriszov 10/6, Dénes 5, POSCSICS 17. Csere: Ruják A. 10/6, Tóth G. 9/3, Takács 3/3. Vezetőedző: Sabáli Balázs.

Fehérvár: Simon 2, TÓTH 22/18, KROMAH 21/9, Kalve 16, Csorvási 10. Csere: Supola 9/6, Wood, Juhos 5/3, Blaskovits. Vezetőedző: Székely Norbert.

Tóth Péter alaposan megszórta a soproniakat. Fotó: Molnár Artúr

Az elmúlt tizenegy évben szinte minden alkalommal nagyobb volt arra az esély, hogy a fehérvári csapat nyerjen Sopronban, mint most. Igen, pontosan tizenegy esztendeje távozik az Alba lógó orral a leghűségesebb városból, pedig mindig esélyesként érkezett a nyugati határszélre, aztán a hazaiak megtréfálták a látogatókat. Most az SKC volt a favorit, és mégis az Alba Fehérvár nyert, mégpedig régen várt, bravúros teljesítménnyel. Nem tudni, hogy a szakmai stáb, vagy a klubvezetés dörgedelmei hatottak, de a csapat a szezon legjobb teljesítményét nyújtotta.

Az első negyed elején a Sopron kezdett jobban, de a második perc után kapcsolt az Alba és kapaszkodott a hazaiakra. A fehérváriak magyar magjára egyáltalán nem lehetett panasz, Tóth Péter például kivételes pontossággal célzott, az irányító-bedobó ezúttal a triplavonalon kívülről is életveszélyes volt. Eleinte a Sopron vezetett, aztán az Alba került előnybe, végül az első tíz perc végén egyenlő volt az állás, 20-20. A második negyed elején az SKC hat ponttal elment, de a csillogó Tóth Péter vezetésével a Fehérvár egy

13-0-ás rohamot produkált, és már ekkor látszott, hogy megtalálta a megfelelő tempót Székely Norbert legénysége, 26-33. A légiósok közül ismét Ernest Kalve hozta magát, de az egész csapat egységesnek tűnt. Ennek köszönhető, hogy az utolsó két percben egy 10-0-ás rohammal sikerült tetemes előnyt kidolgozni a nagyszünetre, 35-49.

Abban biztosak lehettünk, hogy Sabáli Balázs, a hazaiak mestere megpróbál változtatni a mérkőzés menetén, de az Albát ezen az estén nem lehetett meglepni. Ezúttal Lasan Kromah aktivizálta magát és kosaraival demoralizálta az állandóan felkapaszkodni akaró Sopront. A vendégek folyamatosan tíz ponton kívül tartották a házigazdákat, sőt, a 27. perc elején Ernest Kalve kosarát követően már húszon túl járt a Fehérvár, 42-63.

Semmi más feladata nem maradt az Albának az utolsó játékrészre, csak okosan, lopva az időt is megnyerni az összecsapást. A Sopron még az utolsó öt percben indított egy szárnyaszegett rohamot, de esélye sem volt utolérni a fehérváriakat, akik hatalmas győzelmet arattak és reméljük rátaláltak arra az útra, amely a válságból kivezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!