Kultúra

2015.01.22. 13:58

Öröm az irodalomban – Felolvasó-maraton a pápai Refiben

Az 1531-es iskolaalapítás előtt tisztelegve ötödik alkalommal tartottak irodalmi felolvasó-maratont a pápai református gimnáziumban. A népszerű rendezvénnyel párhuzamosan a tanintézet testnevelői sportprogramokat szerveztek.

Polgár Tibor

2011-ben a 480 éves Pápai Református Kollégium emlékére stílszerűen 480 perces felolvasást bonyolítottak le a neves oktatási intézményben diákok és tanárok részvételével. A nagysikerű kezdeményezésből aztán évről évre folytatódó hagyomány lett, így idén már 484 percig tartó irodalmi rendezvénynek adott otthont a 484 esztendős iskola díszterme. A délután kezdődő és egészen az éjszakai órákig tartó program előzetes feliratkozás alapján állt össze. Megkötés nem volt, bárki készülhetett bármilyen irodalmi művel, egyedül a témának kellett megfelelni, ami ezúttal az Öröm az irodalomban jelmondat köré épült.

Fotó: Babos Petra

– A rendezvényre vidámságot sugárzó, hétköznapjaink szorongásait feloldó olvasmányokat vártunk, amiket a szerző vagy a mű rövid ajánlása után kellett felolvasni. Az olvasás öröm, amire mindenkinek szüksége van. A hétköznapok nagy hajtása mellett jóleső érzés egy kis lelki felüdülésben részt venni. Az olvasás számos világba beenged bennünket, ahol magunk mögött hagyhatjuk azokat a terheket, amelyeket cipelnünk kell. A program célja, hogy általa tiszteletünket fejezzük ki az ősi kollégiumunk kulturális öröksége iránt, népszerűsítsük az irodalmat, az olvasást, továbbá hasznos és kellemes időtöltést kínáljunk a diákok számára – fogalmazott Adorján Zoltán refis magyartanár, a 484 perces felolvasás főszervezője. Mint mondta, a hangulat ezúttal is remek volt.

– Felolvasásra a korábbi évekhez hasonló számban vállalkoztak, és legnagyobb örömünkre nemcsak tanulóink, hanem rokonok, barátok is. A legifjabb jelentkező egy nyolcéves kisfiú volt. A kedves olvasmányaikat társaikkal megosztók csokibonbonokat kaptak jutalmul, amelyeket szintén lelkes diákok készítettek a rendezvény alatt – fűzte hozzá a pedagógus.

Az irodalmi maratonon mintegy hetvenen – leginkább diákok – olvastak fel, de a közönség soraiban is nagyon sokan megfordultak. Adorján Zoltán becslése szerint a rendezvény a gimnáziumnak legalább a felét megmozgatta. A résztvevők leginkább klasszikus szövegekkel érkeztek, de képviseltette magát a modern irodalom is. A felolvasással párhuzamosan sportprogramok zajlottak ugyancsak 484 percig, aminek során focizni, kosárlabdázni, floorballozni és röplabdázni lehetett a gimnázium tornatermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!