Celldömölk

2015.01.26. 20:05

Életrajzok füzére

Celldömölk - A Gutenberg-galaxis és a Google-galaxis metszéspontján helyezi el a maga nemében egyedülálló, frissen megjelent Kemenesaljai Életrajzi Lexikont Németh Tibor könyvtáros, a kötet szerkesztője.

Gyuricza Imre

Németh Tibor könyvtáros-informatikus, a celli KMKK Kresznerics könyvtárának vezetője azt tartja, hogy a nyomtatott és a digitális világ tud jóban lenni egymással, sőt: mindkettő előnyeivel számolva érhetők el igazán nagy sikerek. Ő maga idestova 30 éve vágott bele abba a kutatásba, amely gyorsan a szenvedélyévé vált: szerzetesi alázattal végzett kutatómunkájának eredménye a Magyar Életrajzi Kalauz, vagyis az a digitális névkataszter, amely jelenleg több százezer személy adatait tartalmazza; és amely a végtelenségig bővíthető. A Nemzeti Évfordulók Irodája rendszerint a Németh Tibor által összeállított adatbázisra támaszkodik, amikor aktuális évfordulónaptárát összeállítja. A Magyar Életrajzi Kalauznak természetesen része az a gazdag adathalmaz, amely digitalizált változatban a Kresznerics könyvtár honlapján már hozzáférhető volt, és amelyet most Kemenesaljai Életrajzi Lexikon címmel nyomtatott formában, elegáns keménytáblás kiadásban is kézbe vehet az olvasó: Mert a könyv az könyv mással nem pótolható. A tipográfiai tervezés dr. Györe Géza munkája. (A megjelenést sikeres pályázat tette lehetővé.)

Németh Tibor szerkesztői bevezetőjében hangsúlyozza, hogy a kötet helytörténészek és könyvtárosok széles körű összefogásának eredményeként e tájegység tiszteletre méltó, egykor élt személyiségeinek állít emléket . A kötet naprakészségét jelzi, hogy a tavaly december 8-án elhunyt Limpár József, Celldömölk egykori tanácselnöke már önálló szócikkel szerepel benne. A gyűjtőkörét tekintve a vasi tájegység 28 települését szem előtt tartó hiánypótló Kemenesaljai Életrajzi Lexikon szakmaiságát, alaposságát a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese, a kötet lektora, dr. Horváth József méltatta a bemutatón. Ráadásul az is kiderült, hogy a tárgyilagos hangnemben megfogalmazott, irodalomjegyzékkel ellátott szócikkek sorából olyan izgalmas olvasmány bontakozik ki előttünk, mintha legalábbis krimit olvasnánk. A kemenesaljai származású, illetve valami módon a tájhoz kötődő személyek életpályája mögött kirajzolódik a történelem.

A lexikon bemutatóján a celli Ádám Jenő Zeneiskola tanárai (Bejczi Károly, Bejcziné Németh Tünde, Gregorich Zsófia, Radányi Károly) Weöres-verseket idéztek, Kaláka-módra. Köztük volt a Vonzás: Hosszú a virágfüzér, / kéztől kézig ér, / valamennyi kézen át / kezdettől végig ér. (...) Valahogy így működik a Kemenesaljai Életrajzi Lexikon, amelynek talán lesz folytatása is: Hosszú a virágfüzér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!