Tudomány

2015.01.27. 13:18

Közelít az üstökös

Megyei körkép – A hónap során még megtekinthető a Lovejoy üstökös, amelynek útja a Földről legközelebb 8000 év múlva lesz követhető.

Tremmer Tamás

Üstökös tartja izgalomban a csillagászat iránt érdeklődőket. A C/2014 Q2 (Lovejoy) tiszta égbolt esetén puszta szemmel akár éppen észrevehető bolyhos csillagként tűnhet fel, igazi természetét csak komolyabb távcsővel deríthetjük fel.

Rózsahegyi Márton amatőr csillagásztól megtudtuk, a C/2014 Q2 (Lovejoy)-üstökös az ausztrál Terry Lovejoy amatőr csillagász ötödik felfedezése. Lovejoy eleinte teleobjektívekkel és DSLR gépekkel, majd egy mindössze 20 centiméteres távcsővel és a hozzákapcsolt CCD-vel eddig öt üstököst fedezett fel. A mostani felfordulást okozó üstökösét 2014. augusztus 17-ei felvételein találta a Puppis csillagkép déli részén.

A Lovejoy üstökös, mint általában az üstökösök, egy fényesebb foltként láthatóak a csillagos égbolt hátteréhez képest. Ezek általában egy pár kilométer átmérőjű szikladarabok, sok fagyott gázzal a felszínük közelében, amelyek ha közel kerülnek keringésük során a Naphoz, akkor felmelegedve kipárolognak a felszínről és ezt láthatjuk az üstökős kómájaként, illetve ha lemarad az üstökös mögött, lefújja a Nap sugárzása, akkor a csóvájaként

Internetes csillagképek segítségével bárki megtalálhatja a Lovejoy üstököst, most éppen a Triangulum csillagképben. Ha kitisztul az égbolt, távcsővel a hónap végéig megtekinthető. Aztán ahogy távolodik, úgy halványul a képe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!