Gazdaság

2015.01.28. 19:02

Könnyebb lesz pénzhez jutni!

Az idei év első napjaiban kedvező változások történtek az uniós pályázatok beadási feltételeiben, melyről pályázati szakértőnk, Lőrincz Sándor adott tájékoztatást.

Óriási várakozás előzi meg az új pályázatok megjelenését, vállalkozások tízezrei számítanak arra, hogy végre elinduljon ismét a pénzeső. Miért? Mert ha egy vállalkozó a vissza nem térítendő támogatással pénzügyi segítséget kap a beruházási tervei megvalósításához, ezzel a hitelhez jutási lehetőségek is megnyílnak számára.

Az uniós pályázatok iránti felfokozott várakozást mi sem jelzi jobban, hogy az új hétéves uniós fejlesztési ciklusban eddig meghirdetett termelési kapacitásbővítő pályázat iránt az előzetes várakozásokhoz képest 500 százalékos mértékben túljegyezték, azaz ötször annyi pályázat érkezett be, mint amennyire a kiírók számítottak. Ennél a pályázatnál 10-100 millió forint értékű, 50 százalékos nagyságú támogatást lehetett igényelni, és a benyújtott több ezer pályázat kiértékelése még most is tart.

Hasonló roham várható a meghirdetésre váró újabb pályázatok iránt is, ami nemcsak a vállalkozások megnövekedett beruházási hajlandóságának köszönhető, hanem annak is kedvező változások történtek az uniós pályázatok beadási feltételeiben.

A változtatás lényege, hogy 2015. január 1-jétől nem köteles biztosítékot nyújtani az a pályázó, amelyik rendelkezik legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel, és nincs köztartozása, és ez az új szabály a korábbi időszak nyertes pályázóira, és a folyamatban lévő előlegigénylésekre is vonatkozik.

Mindez azért jelent óriási változást a pályázó vállalkozások számára, mert az eddigi gyakorlat az volt, hogy az elnyert támogatás nagyságával egyenértékű biztosítékot kellett felajánlani a támogatás ellenében, ami lehetett bankgarancia, ingatlan jelzálog vagy kezességvállalás. Ez az előírás rendkívüli módon leszűkítette a vállalkozások számára a további forráshoz jutási lehetőségeket, mivel a támogatáson kívüli önerőként felveendő bankhitelekhez szintén kellett biztosítékokat adni - mondta el a szakértő.

A napokban bejelentett új jogszabályi változtatás megkönnyíti a folyamatban lévő, 2007-2013-as pályázatok lezárását is, mivel a korábbi években előírt biztosíték mögé bevont fedezetek köre felszabadul, ami likviditási szempontból nagy segítséget jelent a pályázók számára tette hozzá.

Lényeges, hogy aki a feltételeknek megfelel, az megkapja a garanciamentességet, pályázattól és igényelt összegtől függetlenül, viszont ezt a segítséget egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon igényelni kell.

Mindez azt jelenti, hogy a támogatáshoz jutás ugyan könnyebb lesz, de azok számára, akiknél a biztosítékmentességi szabállyal visszaélést tapasztalnak, a korábbiaktól eltérően, amikor adók módjára történő behajtással szankcionálták a visszaélőket, az adószám törlése is bekövetkezhet.

További kedvező változás, hogy a nyertes pályázatokhoz kapcsolódóan kifizethető előlegek is növekednek, ezen belül a működési célúakat teljes egészében kifizetik, a fejlesztési célúaknál a kis- és középvállalkozások (kkv-k) előlege 50 százalék, de legfeljebb 300 millió forint lehet, ha pedig a támogatás kutatás-fejlesztéshez, illetve innovációhoz kötődik, akkor az előleg aránya már 75 százalék, maximális összege pedig 450 millió forint lehet.

A pályázatokkal foglalkozó kormányzati szervek napokban megjelent közleményei szerint az elsők között írják majd ki a kkv-k technológiai fejlesztéseihez, illetve beruházásaihoz kapcsolódó pályázatokat, az energetikai pályázatokat, amelyek a megújuló energiaforrások térnyerését támogatják, az infokommunikációs pályázatokat, valamint a kutatás-fejlesztési és az innovációs pályázatokat.

Írja meg kérdéseit! Címünk: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!