Kézilabda

2015.01.28. 20:30

Balássi Imre elnök szerint az FKC óvása jogos és megalapozott

A szombati, Érd elleni, végül ,elveszített bajnokit óvás alatt játszotta a Fehérvár KC női kézilabdacsapata. Döntés az ügyben csütörtökön várható, egyelőre elsőfokon. Aztán nyilván folytatás következik. A klubelnök, Balássi Imre szerint igazuk van.

Horog László

A klub első embere higgadtan formálja a szavakat. Nincs benne düh, inkább csak csalódottság. Nem titkolja, várja a szövetségi döntést az óvásukkal kapcsolatban.

- Elöljáróban szeretném leszögezni, az Érd megérdemelten nyerte meg a rangadót, jobban játszottak, nem volt esélyünk a sikerre. Az óvásunk azonban nem a vereség miatti csalódottság nyomán született, nem emiatt fordultunk az etikai és fegyelmi bizottságához. Már a meccs előtt jeleztük, ha nyerünk, akkor is óvunk - mondja Balássi Imre, az FKC első embere. - Kezdjük a tényekkel. A Köfém SC a szabálykönyv alapján a január 24-én megrendezett Fehérvár- Érd mérkőzést az érdi Kovács Anna jogosulatlan szerepeltetése miatt, határidőn belül megóvta, az óvási díjat átutalta. Valamint kérte a mérkőzés végeredményének megváltoztatását és a győzelemért járó két pontot 10-0-as gólkülönbséggel a Köfém SC javára írni. Ugyanis a január 18-án megrendezett Érd DVSC-TVP-Aquaticum mérkőzés utolsó percében elkövetett durva szabálytalanságért a játékvezetők kizárással büntették Kovács Annát. A játékost a MKSZ etikai és fegyelmi bizottsága január 20-án, a vonatkozó szabályzat alapján sportszerűtlenség, az ellenfél veszélyeztetése miatt egy bajnoki mérkőzéstől eltiltotta. Az albizottság döntése a Magyar Kézilabda Szövetség honlapjára feltöltésre-kihirdetésre került. Kovács Anna január 24-én, az FKC ellen mégis pályára lépett a bizottság döntését követő első bajnoki mérkőzésen. Ugyanis az Érd - szóban szerzett információink alapján - közben fellebbezett az első fokú határozattal szemben.

A Köfém elnöke, Balássi Imre állítja, az óvásuk teljesen jogos

Az MKSZ verseny albizottsága a pályán elért eredmény alapján, az FKC- Érd mérkőzésen a győzelemért járó pontot az Érd javára írta.

- Álláspontunk szerint az etikai és fegyelmi bizottság eljárásjogi hibát vétett, mert a szabályalkotói akarattal, az EHF, azaz a nemzetközi szövetség, valamint a honi szövetség eddigi gyakorlatával szemben jogosulatlan előnyhöz juttatta a vétkes játékost és klubját, tehát az Érdet. Több érdekesség is van a dologban. Elsősorban az, hogy az elmúlt másfél évben az illetékes bizottság 67 határozata során 66 esetben nagyon pontos, részletes döntést hoztak, a büntetés mértékére, idejére és megfellebbezőségére vonatkozóan, kivéve Kovács Anna mostani esetét. Két éve, 2013. januárjában a szövetség elnöksége elfogadott egy munkarendet, amely egységesíti az eljárásokat, a büntetési tételeket. Konkrétan meghatározza, hogy az utolsó percben elkövetett, az eredmény befolyásolására alkalmas durva szabálytalanság azonnali piros lappal, kizárással és feljelentéssel jár. Ennek a büntetési tétele egy meccsre való eltiltás. Az EHF és az MKSZ szabályalkotóinak ezzel az volt a célja, hogy a meccsek végén a kirívó sportszerűtlenségek, esetleges sérülés okozások ellen egységes szabályrendszert dolgozzon ki és azt következetesen alkalmazza. A fehérvári szurkolók még bizonyára emlékeznek két egykori játékosunk, Laima Benaviciute és Olha Vashchuk esetére, akik elkövették ezen körbe tartozó cselekményt és automatikusan ki is hagyták a következő bajnokinkat. De említhetném a ferencvárosi Tomori Zsuzsa esetét a közelmúltból. A Győr ellen vétett, emiatt kénytelen volt kihagyni az Érd elleni derbit, amit elveszített az FTC. Ezzel az érdiek - előttünk - kerültek a négy közé, hiába vertük meg őket a folytatásban. Úgy gondolom, Kovács Anna kapcsán az érdiek fellebbezésének nincs helye, lévén a szövetség első fokon eljáró szervének minden információ a rendelkezésére állt a DVSC elleni meccsük kapcsán: bírói jelentés, videofelvétel, sőt. a szövetség által kijelölt ellenőr is jelen volt, aki megerősítette a kiállítás jogosságát. Az Érd fellebbezése csak időhúzás, amelynek célja, hogy a klub dönthesse el, a játékosa melyik meccsen tölti le megérdemelt büntetését. A fegyelmi és etikai bizottság hibázott, mert az eddigi esetekhez hasonlóan ezúttal is konkrétan meg kellett volna mondania, mi a büntetés mértéke és letöltési ideje. Ami amúgy nyilvánvaló: ki kell hagynia a következő bajnoki találkozót.

Balássi Imre információi szerint január 29-én, csütörtökön összeül a szövetség verseny albizottsága és elsőfokon dönt az FKC óvása ügyében. A következő lépcsőfok a fellebbviteli bizottság. Ha ott sem adnak nekünk igazat, következik a sport döntőbíróság. Mert ha kell, odáig is elmegyek. Ugyanis meggyőződésem, hogy igazunk van. Az amúgy jó szabály rossz alkalmazása visszaélésekre adhat okot, súlyos szabálytalanságok, sérülések következhetnek. Ha nincs azonnali eltiltás, nincs visszatartó erő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!