Sport

2015.01.31. 21:45

Hegedüs Csaba a múzeumban

Nem el-, hanem hazajött Szombathelyre Hegedüs Csaba, aki 1972-ben birkózóként szerezte meg a 100. magyar olimpiai aranyérmet. Ez a medál a Savaria Múzeum legbecsesebb darabja – és egyben a hónap műtárgya.

Horváth Erika

A Savaria Megyei Hatáskörű Városi Múzeum lehetett a házigazdája A hónap műtárgya-sorozat első 2015-ös rendezvényének. Dr. Hollerné Mecséri Annamária történész nagy vágya valósulhatott meg azzal, hogy a sport, az olimpizmus kerülhetett célkeresztbe. Az érdeklődők olimpia ötpróbában vetélkedhetett – a feladatok között volt magyar érmesek felismerése, sportágakhoz kellékek kiválasztása, sporttörténeti pillanatokhoz kapcsolódva nemzeti lobogók és himnuszok felismerése, stb. A tárgyalkotó foglalkozásokon lehetett ötkarikás karkötőt készíteni, sőt érmet tervezni és készíteni is.

Dr. Hegedüs Csaba mesél. Jobbról dr. Hollerné Mecséri Annamária (Fotó: Unger Tamás)

De a legnagyobb érdeklődés a hónap műtárgya, a 100. magyar olimpiai aranyérem gazdájával, dr. Hegedüs Csabával való találkozást, beszélgetést kísérte. Szülőhelye, Sárvár, valamint Szombathely díszpolgára egy számára nagy kudarccal végződött nap után (a Magyar Birkózó Szövetség pénteki közgyűlése után távozni kényszerült az elnöki posztról) érkezett – ahogy ő mondta, haza. A Tuskirály felelevenítette a megpróbáltatásokkal teli vasi gyermekkori éveket is, pályafutása legfőbb állomásait. És természetesen a müncheni történéseket, hogy hogyan tudott felkapaszkodni a legmagasabb csúcsra, amelyre sportoló felérhet. Most a múzeum vitrinje őrzi az 1972. szeptember 9-én megszerzett kissé már megkopott aranyérmet. Mert mindenkinek megengedte, hogy megtapogassa. Máig úgy érzi, ez nem az övé, hanem minden magyar emberé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!