Programok

2015.02.01. 12:44

Programok, rendezvények Vas megyében február 02-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 2-tól. Böngésszen, és válogasson!

FEBRUÁR 14.

A fúvósok is bálra készülnek

Szombathely – Egyesületi alapon készül farsangi mulatságra Szombathely Város Fúvószenekara. az időzítés február 14-ére szól, a harmadik Valentin-napi fúvósbálnak a műszaki szakképző iskola étterme ad helyet. A jelentkezéseket február 7-éig fogadja a Szombathely Város Fúvószernekar Egyesület.

 

FEBRUÁR 13.

Szombathely - Aréna Savaria: február 13-án, pénteken 18–24 óráig a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium szalagavató bálja.

 

FEBRUÁR 12.

Szombathely - Aréna Savaria: február 12-én, csütörtökön 18–23 óráig a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskola szalagavató bálja.

Bűnmegelőzés, nyugdíjasoknak

Jánosháza – „Bűnmegelőzés – besurranó, trükkös tolvajok" címmel tartanak előadást a művelődési házban a jánosházi rendőrőrs munkatársai. Az előadásra elsősorban a település nyugdíjas lakóit várják február 12-én délelőtt 10 órakor.


FEBRUÁR 11.

Szombathely - Aréna Savaria: február 11-én, szerdán 18–23 óráig a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium szalagavató bálja.

Nyitnikék a Neumannban

Szombathely – Nyitnikék címmel tart programot a Neumann iskola február 11-én, szerdán 16.30-tól. A nagycsoportos óvodások és szüleik megismerkedhetnek az iskola épületével, majd a gyerekeket a cirkusz világába kísérik el játékos feladatokon keresztül.

 

FEBRUÁR 10.

Szolgálatra teremtve

Körmend – A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége körmendi csoportja február 10-én 18 órakor Szabadfi István református lelkész, egyházmegyei főjegyző tart előadást a polgármesteri hivatalban, Szolgálatra teremtve címmel.

A Meteorológiai Társaság beindul

Szombathely – Megkezdődik a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportjának tavaszi programsorozata: február 10-én 18 órától Reunion – egy szigetnyi Európa az Indiai-óceán közepén címmel dr. Farkas György tart előadást a NYME SEK C előadójában. (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.)

Világot látott Iránban

Szombathely – A világjárók előadássorozat alkalmain egy-egy beszámolót hallhatnak az érdeklődők egzotikus országokról, az ott élő emberek életmódjáról, földrajzi és biológiai érdekességekről. Február 10-én, kedden 14 óra 30 perctől a Gyermekek Házában dr. Vig Károly tart előadást az „Isten háta mögötti" Iránról. Dr. Vig Károly szerint Iránról ma nagyon sokat hallunk, olvasunk, de nem azt az arcát ismerjük meg az országnak, amiért sokan vágyódnak oda. Hiszen elég csak Szúza, Perszepolisz, Jazd vagy Bam nevét kiejteni és máris csodás ókori városok elevenednek meg előttünk, pompával, gazdagsággal. Még romjaikban is káprázatosak! A belépés pedig ingyenes.

 

FEBRUÁR 8.

Színház

Szombathely - MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: vasárnap 10 órakor, a Százholdas pagony meséi, matiné előadás, melyre 4 éves kortól várják a gyermekeket.

Rendezvény

Cafe Frei (Fő tér 24.): vasárnap, 10 órakor Bóbita játszóház kicsiknek, nagyoknak. A gyermekek fejlesztő játékokat próbálhatnak ki, kézműveskedhetnek.

 

FEBRUÁR 7.

Farsangi koncertet kínál a KMKK

Celldömölk – A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében ad farsangi koncertet a Győri Filharmonikus Zenekar. Vezényel Berkes Kálmán, föllép Litkai Gergely. Kezdés február 7-én 16 órakor.

Az evangélikusok harmadik bálja

Celldömölk – Az evangélikus gyülekezet harmadik városi báljának február 7-én (szombaton) a KMKK ad helyet. Kapunyitás 18 órakor, a bált a gyülekezet fiataljainak közös tánca nyitja meg, föllépnek a Hajnalcsillag evangélikus óvoda gyerekei, a katolikus templom kamaracsoportja, előadással készül a Soltis színház is.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 4. emeleti terme: február 7-én, szombaton 15 órakor Seszták Ágnes, Egészpályás feltámadás, riport, interjú, publicisztika 1968-2014. posztumusz gyűjteményes kiadásának könyvbemutatója. Vendég: Kondor Katalin és Matúz Gábor újságírók. Beszélgetőtárs: Horváth Csaba egyesületi elnök..

Koncert

Szombathely - Bartók Terem: szombaton 18 órakor a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar farsangi koncertje. Vezényel: Mészáros Balázs.

Végállomás Klub: szombaton 20 órakor, az ír–folk–punk legismertebb hazai képviselője, a több nemzetközi elismeréssel is díjazott Paddy and The Rats lép színpadra. Vendég a Jolly Jackers.

Rendezvény

Szombathely. Agora – Gyermekek Háza: szombaton 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Kesztyűfigurák.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 4. emeleti terme: szombaton 15 órakor Seszták Ágnes, Egészpályás feltámadás, riport, interjú, publicisztika 1968-2014. posztumusz gyűjteményes kiadásának könyvbemutatója. Vendég: Kondor Katalin és Matúz Gábor újságírók. Beszélgetőtárs: Horváth Csaba egyesületi elnök.

Vép. Kultúrház, nagyterme: szombaton este a Hatos Ferenc Általános Iskola szülői munkaközössége rendez jótékonysági bált. A műsorban fellépnek a közelmúlt és a jelenkor tehetséges diákjai.

 

FEBRUÁR 6.

Batyusbál lesz, csak hölgyeknek!

Bük – A hagyományos asszonyfarsangot az idén február 6-án, pénteken rendezik meg a művelődési központ sportcsarnokában. A hölgyek körében népszerű batyus bálon ezúttal is meglepetés sztárvendég és bulizenekar gondoskodik a jó hangulatról, és nem maradhat el a tombola sem. Kapunyitás 19, műsorkezdés 20 órakor.

 

FEBRUÁR 5.

A géppé válástól az ének véd meg

Csepreg  – A Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI meghívására érkezik Csepregre Uzsalyné Pécsi Rita PhD, aki A művészetek szerepe és hatása a nevelésben címmel tart előadást az iskolában február 5-én 14.30-kor. A programban közreműködik a Csepregi Vegyeskar Egyesület és a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI gyermekkórusa, Kancsó Zoltánné művészeti vezetésével, föllépnek az általános iskola 8. évfolyamának diákjai; felkészítőjük: Horváth Katalin. Az esemény mottója Kodály Zoltántól való: „Mechanizálódó korunk olyan úton halad, melynek a végén az ember géppé válik. Ettől csak az ének szelleme véd meg."

Horváth István festményeiből nyílik kiállítás

Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: február 5-én, csütörtökön 17 órakor, a Körmendi Kulturális Központ rendezésében, Horváth István festményeiből nyílik kiállítás. A tárlatot megnyitja Pődör György költő, nyugalmazott tanár. A kiállítás február végéig látogatható.

 

FEBRUÁR 4.

SzínházSzerda, ez a legaktuálisabb

Szombathely – A SzínházSzerda-aktuális február 4-én 17 órakor kezdődő kiadásában Béres Attila Bajomi Nagy Györggyel beszélget a Cafe Frei asztalánál. Előbbi a WSSz Székely Csaba-ősbemutatójának rendezője, utóbbi az előadás címszereplője: személyesen Vitéz Mihály.

 

FEBRUÁR 3.

Kávé, tea, lélek, test plusz Joachim

Celldömölk – Az új évben is folytatódik dr. Györéné Losoncz Andrea biblioterapeuta sorozata a Joachim Kávé- és Civilházban. A beszélgetés továbbra is a „lélek plusz a test" körül forog. Olyan történetek kerülnek előtérbe, amelyben a saját történetünket is megpillanthatjuk. De itt semmi nem kötelező: mindenki annyit mutat meg magából, amennyit akar. Legközelebb február 3-án 17.30-kor, a Joachimban.

 

Állandó programok

Szombathely - Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Felszabadítás – Visszacsatolás címmel kiállítás látható, mely az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Szombathely -  Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Szent Márton, a katona. Márton hiába szerette volna megkeresztelni édesapját. Az öreg veterán semmiben nem akart osztozni azokkal, akik a 4. századra lerombolták az egykori istenek templomait, szobrait, köztük azokat, amelyeket – hadi győzelmükért hálából – katonák emeltek. Milyen katonai vonatkozású emlékek tűntek el, és melyekkel találkozhatott még Savariában Márton? Erről mesél a kiállítás. Február 12-én, csütörtökön 17 órakor Végtelen sokféleség – A rovarok birodalma. A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása. A rovarok az élővilág egyik legnagyobb csoportját alkotják, és a tenger mélyét kivéve mindenütt előfordulnak, ahol állati élet egyáltalán lehetséges. A kiállítás segít felfedezni ezeket a titokzatos élőlényeket, bemutatva változatos megjelenésüket, életmódjukat, hasznukat. A kiállítást megnyitja: dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója. A kiállítás április 19-éig látogatható.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Szemtől szemben. Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből. A kiállítás nem csupán a Szombathelyről elhurcolt zsidóság pusztulásáról beszél, hanem korabeli portrék és életképek segítségével bemutatni törekszik sorsuk boldog és eredményes időszakát, amikor identitásuk még nem volt gátja életüknek. Talán itt az ideje, hogy szembenézzünk a feledésbe merült emberek sokaságának tekintetével. A tárlat február 28-áig látogatható.

Szombathely - Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Szombathely - Agora – Gyermekek Háza: Óperenciás címmel, kiállítás nyílott a meseillusztrációs rajzpályázatra beérkezett anyagokból. A tárlat február 14-éig látogatható, hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig.

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola, Puskás Galéria: Pittmann Zsófi falvédőiből nyílt kiállítás, mely március 3-áig várja a látogatókat.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Benkő Sándor fotóművész, A pillanat relatív igazsága című kiállítása megtekinthető március 15-éig.

Szombathely - Cafe Frei: Remény – Hajléktalan portrék, Vass Péter Bexter kiállítása nyílott. Vass Péter Bexter több éve készíti éjszakai hajléktalan portréit. Rengeteg időt fordít arra, hogy fotóalanyait megismerje, meghallgatja történetüket, beszélget velük arról, hogy mit gondolnak, mit éreznek. Így tudja mindazt egyetlen elkapott pillanatban rögzítve hitelesen továbbadni. A tárlat február 14-éig megtekinthető.

Szombathely -  Kámoni Arborétum, Oktató Központ: hétfőn 17 órakor Kertészet a művészetben címmel, Mesterházy Tihamér, mérnök, tanár tart előadást. Minden kertbarát tagot és érdeklődőt szeretettel várnak.

Weöres Sándor Színház, aula: február 6-án, pénteken 18.30-kor a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, „Távol s oly közel” című fotókiállítását Jordán Tamás, alapító–igazgató ünnepi köszöntője nyitja meg. A tárlat március 6-áig látogatható.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Smidt Múzeum: szerda–péntek, 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). „A zene mindenkié” című a Schola Cantorum Sabariensis és Szombathely Város Fúvószenekara emlékeit bemutató kiállítás.

Répcelak. Répce Galéria: szerdán 18 órakor, Turcsán Miklós festőművész kiállításának megnyitója. A kiállítást megnyitja Galiotti Csaba költő. Közreműködnek: a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészoktatási Intézmény tanulói. Az Előtérben Horváth Kíra 2. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat március 1-jéig látogatható.

Hegyfalu - Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Mikulás – Télapó; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben I. világháború képeslapokon, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg

Körmend - Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Ember, táj eszköz. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: február 5-én, csütörtökön 17 órakor, a Körmendi Kulturális Központ rendezésében, Horváth István festményeiből nyílik kiállítás. A tárlatot megnyitja Pődör György költő, nyugalmazott tanár. A kiállítás február végéig látogatható.

Kőszeg - Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Az év természetfotósa 2014. kiállítás keretében, Dulai Dávid természetfotós, „Nyitott szemmel" című tárlatával várják az érdeklődőket. A képek március 4-éig láthatók.

Kőszeg - Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Kőszeg - Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: kedden 17 órakor Az év természetfotósa 2014. kiállítás megnyitó. A kiállítást megnyitja Dulai Dávid természetfotós, aki „Nyitott szemmel" című előadásával várja az érdeklődőket. A képek megtekinthetők március 4-éig. A kiállítás ideje alatt a látogatóközpont hétvégén is nyitva.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Szentgotthárd. Színház: Auschwitz Album, Rólunk, Nekünk, Nélkülünk címmel kiállítás nyílott. A tárlat február 10-éig, hétköznap 8.00–16.30 óráig tekinthető meg.

Acsád. Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, Az ókor művészete címmel nyílott képeslap kiállítás, mely március 31-éig várja a látogatókat.

Sárvár - Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Sárvár - Nádasdy-vár, Galeria Arcis: az Esztergomi művészek céhe kiállítása megtekinthető március 1-jéig, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Vasvár - Nagy Gáspár Kulturális Központ: Bodorkós András újságíró, művészeti szerkesztő, Szép Erdélyország – Nagyváradtól Gyimesbükkig – című fotókiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető február 17-éig.

Zanati közösségi Ház: február 10-én, kedden 16.30–17.30 óráig a Vas Megyei Szív Egyesület ingyenes szűrésre, cukor, koleszterin és vérnyomásmérésre, valamint tanácsadásra várja az érdeklődőket. 17.30-tól taggyűlést tartanak – „Hogyan tovább Zanati Szív Klub?”címmel.

Egyházmegyei programajánló

Február 7. 10.00 – Templommegáldás (Vát)

Február 8. 10.00-től estig – Don Bosco ünnepe a szaléziaknál (Szombathely, Szalézi-templom és színházterem)

Február 8. 16.00 – Házasság Hete: szentségimádás (Szombathely, Jézus Szíve-templom)

Február 9. 17.00 – Házasság hete: a házasságról Isten szemével (Zalaegerszeg, Kertvárosi templom)

Február 10. 17.00 – Házasság hete: a házasságról jogi szemmel (Zalaegerszeg, Bíróság)

Február 10. 18.00 – Házasság hete: Filmvetítés (Szombathely, Agora Mozi)

Február 11. 16.30 – Házasság hete: szabadulós játék házaspároknak (Zalaegerszeg, Berzsenyi D. u.7.)

Február 12. 17.00 – Házasság hete: filmvetítés (Zalaegerszeg, Mindszenty-isk.)

Február 12. 18.00 – Házasság hete – Beszélgetés a házasságról (Szombathely, Martineum)

Február 13. 17.00 – Házasság hete: Vidám játékok házaspároknak (Zalaegerszegen az Evangélikus parókián)

Február 14. – 24 órás szentségimádás (Szombathely, Jézus Szíve-templom)

Február 14. 17.00 – Házasság hete: záró szentmise (Zalaegerszeg, Kertvárosi templom)

Február 14. 19.00 – Keresztény Jótékonysági Bál (Sárvár)

Február 15. 18.00 – Házasság hete – Szentmise, majd séta a Szentháromság szoborhoz (Szombathely, Székesegyház)

Február 18. 6.30 – Stációs szentmise (Szombathely, Batthyány-templom)

Február 20. – Lelkipásztori munkatársképzés (Szombathely, Martineum)

Február 20. – Nagyböjti lelkigyakorlat (Szombathely, Martineum)

Február 20. 6.30 – Stációs szentmise (Szombathely, Szent Erzsébet-templom)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!