Tudomány

2015.02.02. 12:38

A jövő természettudósai – Várpalotai siker a regionális csapatversenyen

Pápa - A várpalotai Bán Aladár Általános Iskola végzett az élen az V. Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyen. A regionális megmérettetést a 7-8. osztályos diákok számára rendezi meg évről évre a pápai református gimnázium.

Polgár Tibor

A nagy múltú tanintézet épületében idén 13 csapat mérte össze a tudását és a kreativitását. A résztvevőket Gránásiné Bácsi Tünde, a házigazda intézmény igazgatója, valamint Gábriel Róbert egyetemi professzor, a zsűri elnöke köszöntötte, majd kezdetét vette a csapatverseny első fordulója. Ennek során földrajzi, biológiai, fizikai, kémiai és matematikai vonatkozású kérdéseket tartalmazó feladatlapot kellett kitölteniük a háromfős csapatoknak. Az írásbeli kör során a legjobb hat eredményt elérő társaság bejutott a második fordulóba, ahol már egy fizikai mérésen alapuló feladat várt a verseny résztvevőire.

Fotó: Polgár Tibor

– Ezt a csapatversenyt minden évben más-más témakörök köré szervezzük. Figyelemfelkeltő és gondolkodtató feladatok kitűzésével szeretnénk fejleszteni a tanulók problémamegoldó képességét, népszerűsíteni a természettudományokat. Ezúttal is igyekeztünk minél komplexebb, változatosabb, érdekesebb és izgalmasabb feladatokat összeállítani, amiknek a jó megoldásához nagy szükség volt a kreativitásra – fogalmazott Somosiné Németh Alíz, a pápai Refi biológia-földrajz szakos tanára, a verseny főszervezője.

Az V. Császár Elemér Természettudományos Csapatverseny témáit ezúttal a tonhal mint kipusztulás szélére sodródott faj, az Antarktika hegymászói, valamint a fekete lyukak szolgáltatták. A komplex megmérettetés végén a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola diákjai bizonyultak a legjobbnak. Második helyen a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola csapata végzett, míg harmadik a nemesgulácsi Keresztury Dezső Általános Iskola lett.

A rendezvény keretében Gábriel Róbert Kutatóút Montanába, találkozás bölényekkel és transzgenikus egerekkel című előadásán is részt vehettek az érdeklődők. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának tanszékvezetője a közelmúltban öthónapos tanulmányúton vett részt az észak-amerikai Montana állam Missoula nevű városában. Mint mondta, egy ösztöndíjnak köszönhetően elsősorban dolgozni ment ki az USA-ba. Előre megírt egy kutatási programot, ami arról szólt, hogy az agy két részlete közötti kapcsolatok hogyan alakulnak egy speciális transzgenikus egértörzsben.

Gábriel Róbert kérdésünkre kifejtette, a transzgenikus egerek segítségével nagyobb számú és megbízhatóbb kísérletekre nyílik lehetőség, melyeknek a végső célja többek között az, hogy felderítsék az idegrendszer fejlődési rendellenességeit, vagy éppen az időskori gondolkodásbeli romlást vizsgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!