Sportvilág

2015.02.02. 16:10

Célba ért a Bamako-rali

Vasárnap beérkezett a célba a 10. Budapest-Bamako-rali mezőnye, Mali fővárosába épen és egészségesen érkezett meg a két Fejér megyei érdekeltségű csapat: az Él ilyen Team és a Gyúró Traktorosok Team.

Matók János

Péntek reggel a szervezők a mali és mauritán hatóságok kérésére törölték a január 30-i versenynapot. A mali és mauritán hadsereg a verseny útvonalán közös fegyveres akciót hajtott végre, meg nem nevezett gonosztevők ellen, ezért a bizonytalan biztonsági helyzetre hivatkozva megkértek, hogy a betonúton haladjunk, katonai ellenőrzés alatt - mondta Szabó Gál András, még a reggeli eligazításon. A nap Diemában ért véget, ahol egy igazi afrikai falusi buli várta a résztvevőket, a Village Ventures angol non-profit szervezet bázisán. Tam-tam dobosok és táncosok köszöntötték műsorukkal a ralit, ezzel is megköszönve a rengeteg adományt, amelyet a Bamako-rali ebbe a térségbe hozott. Az egyik svájci csapat segítségével összerakták azt a közszolgálati rádiót is, amely a környéken élőknek sugároz majd politikamentes, oktatási rádióműsorokat.

Balról jobbra: Mikola Zoltán, a polgárdi Pelesz Nándor,  és Kohn Viktor, az Él ilyen Team tagjai (Fotó: él ilyen team)

Nagyon hálásak vagyunk a ralinak. Már évek óta szeretnénk egy ilyen rádióadót itt a térségében. Egy pár apróság hiányzik még, mint például a villanyáram, de ezt is megoldjuk - mondta Pam Young, a Village Ventures vezetője, aki a Rádió Diemát fogja majd üzemeltetni. Szombaton ismét változott a táj és a fauna. A versenyzők Mali belseje fele vették az irányt, poros, száraz szavannai tájon a Baoul Nemzeti Park csimpánz rezervátumba. A leggyorsabbaknak kora délután véget ért a versenynap. A Diemában rádiót építő svájciak a tábor előtti faluban vettek egy kecskét, és kecskés székely káposztával lepték meg a táborban éjszakázó 30 csapatot. A többiek nagy része megindult a biztonságos betonúton Bamako felé. A hangulatos esti tábori életet a távolban vészjóslóan villódzó bozóttűz fénye és füstje zavarta meg. A Desert Patrol Team és a szervezők a tűz irányába autóztak. Ilyen hihetetlen nagy és gyorsan terjedő bozóttűzzel még nem találkoztunk mondta Hegedűs Wera, versenybíró. A résztevők biztonsága érdekében azonnal evakuálták a szervezők a tábort, és egy biztonságos táborhelyet jelöltek ki éjszakára. Vasárnap a versenyzők 12 és 14 óra között érkeztek meg a Bamako Kongresszusi Központhoz. A Központ parkolójában önfeledten ünnepeltek a versenyzők, hiszen mindenki nyertesnek tartotta magát, aki odaért a megadott időre. A 10. Budapest-Bamakot a mali kormány tagjai köszöntötték délután 4 órakor. Közöttük a két Fejér megyei érdekeltségű csapatot: a Gyúrói Traktorosok Bamako Team (apa és fia, Vinis János, Vinis Ádám), valamint az Él ilyen Team (Kohn Viktor, a polgárdi illetőségű Pelesz Nándor, és Mikola Zoltán) legénységét, akik épen és egészségesen érkeztek meg Mali fővárosába. Vinisék csak azért voltak egy kissé szomorúak, mert a nemzeti parkba nem jutottak be teljesen, nem fért bele az idejükbe. Célba értek, de a gratulációt még kérték mellőzni, mert számukra a két legnehezebb feladat még hátra volt: eladni a gépet (Volkswagen Golf 3 1.9 TDI), és beszerezni a repülőjegyet. Peleszék kissé fáradtak, és csalódottak: Szerettünk volna egy csoportképet a bamakói várostáblánál, de nem volt... Odamentünk a célbaérkezés helyszínére, de azt az infót kaptuk, hogy nem lesz semmi, a kapu nem került ki, a helyi ember mond egy beszédet, és annyi. Ettől azért nagyobb szervezést képzeltünk volna el. Mindenesetre itt vagyunk, épen, egészségesen, más dolgunk már nincs, mint várni a repülőgépre és menni haza!



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!