Sportvilág

2015.02.06. 10:11

Óriási botrány az Afrika-kupán

Az idei labdarúgó Afrika-kupa nem a futballja miatt vonul majd be a sporttörténelembe. Már a rendezéssel is problémák adódtak, később az egyik bírót kvázi csaláson kapták, de az elődöntőben történtek mindent felülmúlnak.

Horváth Gábor

A 2015-ös labdarúgó Afrika-kupa helyszíne eredetileg Marokkó lett volna, de az ország az ebolajárvány miatt lemondta a rendezést, amelyet a kétes hírű (pontosabban kétes irányítású) Egyenlítői-Guinea vállalt be végül.

Ennek fejében a hazaiak úgy gondolták (legalábbis nagyon úgy tűnik), hogy a normálisnál több jár nekik. A válogatottjuk ugyan dicsérhetően stabil teljesítményt nyújtott, ám a negyeddöntőben botrányos körülmények között ejtette ki Tunéziát. Utóbbi 1:0-ra vezetett, egészen addig, amíg a 91. percben a mauritiusi Rajindraparsad Seechurn játékvezető 11-est fújt a hazaiaknak, egy olyan helyzetben, amely több volt, mint kétes. A tunéziai válogatott szövetségi-kapitánya, a belga Georges Leekens úgy nyilatkozott, hogy 45 éves pályafutása alatt ilyet még nem látott. A bírót később fél évre eltiltott a szövetség. A meccs után kitört a balhé, a tunéziaiak állítólag még az öltözőfolyosón is a játékvezetőt üldözték, de ez még semmi nem volt az elődöntőben történtekhez képest.

A főszereplő megint Egyenlítői-Guinea volt, ezúttal szurkolók tették magukat oda kissé hevesebben. A Ghána elleni meccsen olyan dobálást rendeztek a lelátóról, hogy a ghánaiak a szünetben alig tudtak öltözőbe vonulni, később pedig a vendégdrukkereket a pályára (!) kellett menekíteni a hazaiaktól. A törő-zúzó, romboló szurkolókat a rendfenntartók is alig tudták megfékezni, helikoptert vetettek be, végül nagy nehezen kiürítették a stadiont. A találkozó egyébként sima 3:0-ás ghánai sikert hozott.

Ghána vasárnap Elefántcsontpart ellen játssza a finálét. Abban csak reménykedni lehet, hogy a szombati Egyenlítői-Guinea-Kongói DK bronzmeccs mentes lesz az indulatoktól és erőszaktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!