Ercsi

2015.02.09. 16:40

Háborús mű lett a könyv

Ercsi - Forgószél címmel megjelent az Ercsiben élő Kovács F. István regénye, amit a településen egy rendezvényen is bemutattak.

Tribolt Lajos

A szerző nyugdíjas katonatiszt. Harminc évig szolgált híradósként, előbb Taszáron, majd a fővárosban. Utóbbi helyen a légvédelmi dandár híradós egységének parancsnokhelyettese volt. Egy Somogy megyei paraszti családban született 1947-ben.

Rákos lett, amire a jobb veséje ráment, munkaképességét elveszítette, így 1993-ban nyugdíjazták. Párjával 2002-ben költöztek Ercsibe, ami viszonylag közel van a fővároshoz. Közben a felesége is rákos lett, ő öt éve elhunyt.

Kovács F. István első regénye a közelmúltban jelent meg. A volt katonatiszt katonáról írta könyvét
Fotó: Koppán Viktor

Kovács F. István tíz évig dolgozott mellékfoglalkozásként gazdasági folyóiratoknak, így a betűvetés nem állt távol tőle. A felesége elvesztése után verseket, novellákat kezdett írni, ezekkel rendszeresen indult helyi pályázatokon, néha szép eredménnyel. A Forgószél című regény nyitó fejezete is novellának írodott. Egy barátja azt mondta, a tempó és a karakterek kialakulása inkább egy regényhez illik. A novella így hét hónapra fiókba került. Közben bekapcsolódott Ercsiben az Eötvös Irodalmi Klub munkájába, valamint az Érdi Irka Irodalomkedvelők Klubjába. Az egyik helyen felolvasta a nyitójelenetet és a résztvevők megkérdezték, mi lesz a folytatással. Kíváncsiak lettek arra is, hogy a fogságból szabaduló főhős hogyan került oda.

- Odaültem a géphez és minden dramaturgiai ismeret nélkül egy év alatt megírtam a 250 gépelt sort. Lírainak szántam, de ez inkább egy 22 éves fiatal katonatisztről szól, aki a 2. magyar hadsereg egy puskás századának a vezetője - mondja Kovács úr.

A rendszerváltás után már szabadon lehetett foglalkozni a 2. magyar hadsereggel. de a szépírók nem éltek a lehetőséggel. Hitlerék követelték a magyarok fegyveres keleti részvételét. A hadsereg sorsa magán hordozza tétova politika minden jellegzetességét fogalmaz.

A szerző igyekezett ragaszkodni a történelmi hűséghez. A könyvben a kaposvári 6. gyalogezredben szolgál a hős, a regényben az ezred 1942. végi védőkörzetének falvai is beazonosíthatók, valódi helyszínek.

- Magánkiadásban nem akartam megjelentetni. Úgy voltam vele, ha nem tudok olyan értéket előállítani, aminek kiadását megfinanszírozzák, akkor nem érdemes. Véletlenül kerültem kapcsolatba az Aposztróf kiadóval, akiknek novellákat küldtem, mellesleg odaadtam a regényből 30 oldalt, hogy olvassanak bele. Egy hét múlva kérték az egész kéziratot. A Nemzeti Kulturális Alapnál megpályázták, s nyertek. Így jelent meg a könyv, kapok szerzői jogdíjat is. Nagyon jó visszajelzéseket kapok az olvasóktól. Most novellákat írok, amelyekkel helyi pályázatokon indulok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!