Kőszeg

2015.02.14. 09:10

A hős várvédők emléke

11 órakor harangszóval tisztelegnek a kőszegiek elődeikre, az 1532-es ostrom hős várvédőire.

Némethy Mária

Sok minden felidéződött pénteken a vár avatásán. Például az is, hogy Kőszeg előző nemzedékei nem voltak mindig szerencsések, amikor az ország korabeli vezetőihez fordultak.

Dr. Bariska István 1982-ben megjelent könyvében olvasható Jurisics Miklós várkapitány 1532 augusztus eleji jelentése Ferdinánd királynak. „Kegyelmes Királyom! Jó ideje, hogy királyi felségedhez, felséged főkapitányához és a hadi tanácsaihoz fordultam segítségért e városka érdekében, minthogy királyi fölséged segítséget ígért. Eddig azonban semmit el nem érhettem. Pedig, felséges királyom, én felséged és az egész kereszténység boldogulását és hasznát tartottam szem előtt, erre tettem fel életemet és vagyonomat, sőt vagy ezer asszony, leány, férfigyermek és sok öreg életét, akik a kegyetlen ellenség elől ide menekültek.”

A helyzet drámai volt, segítség azonban nem jött. A Habsburg király az ostrom után, szeptemberben méltóztatott mentegetőzve válaszolni Jurisicsnak.

A város védőinek, az ide menekült embereknek a vitézsége azonban 1532-ben igazi hősiesség volt.

Ezért szólalnak meg a harangok ma is mindig 11 órakor Kőszegen. Rájuk emlékeznek a város lakói.

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!