Kultúra

2015.02.18. 11:55

Amadeus: premier a Vörösmarty Színházban

Székesfehérvár - Február 21-én mutatja be a Vörösmarty Színház be legújabb nagyszínpadi előadását, az Amadeust, Hargitai Iván rendezésében.

Szabó Zoltán

Peter Shaffer minden korban aktuális problémát tesz meg darabja tárgyának: a tehetséges művész kiszolgáltatottságát a sznobizmussal, a korlátoltsággal szemben. Amikor féltehetségek kerülnek pozícióba, hogy azután kiszorítsák azokat, akik tehetségesebbek, jobbak náluk. Az Amadeusban két kivételes egyéniség, Salieri és Mozart találkozik és kényszerül egymás mellett alkotni. Ez a találkozás lesz mindkettejük tragédiája. Salierinek megadatott, ami Mozartnak nem: egzisztencia, előkelő udvari állás, kibontakozási lehetőség. Mozartnak viszont megadatott, ami Salierinek sohasem: szabadság és a határtalan zenei zsenialitás...

Salierit Hirtling István, Mozartot Lábodi Ádám alakítja. A további szereplők: Varga Gabriella (Constanze), Egyed Attila (II. József), Blaskó Borbála (von Strack), Závodszky Noémi (Orsini-Rosenborg), Váradi Eszter Sára (van Swieten), Tűzkő Sándor, Kozáry Ferenc (két Venticello), Kelemen István (Udvarmester), Matus György (Mozart apjának szelleme.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!