Foci

2015.02.21. 13:00

A Bajnokok Ligája bűvöletében - Bódog Tamás az RB Leipzig másodedzőjeként dolgozik két és fél esztendeje

Bódog Tamás ötször szerepelt a magyar nemzeti együttesben, a Bundesliga különböző osztályaiban összesen tizenkét idényt húzott le. Két éven át a Videoton pályaedzőjeként dolgozott, Mezey György segítőjeként.

Horog László

Bódog Tamás bajnoki aranyéremmel, 2011 nyarán távozott, egy évvel később lett a nagy terveket szövögető, negyedosztályú RB Leipzig másodedzője. Jelenleg is az immár másodvonalbeli lipcseiek alkalmazottja.

– Lőw Zsolt anno a Hoffenheimmel a harmadosztályól lépett évente egyet és jutott az első ligába. Minden jel arra mutat, a Lipcse nem valósítja meg az évenkénti ugrást, nem kerül az élvonalba.

– A hoffenheimiek sem három, hanem négy év alatt léptek hármat. Mi megvalósíthattuk volna, hogy három év alatt három osztályt ugrunk, de idén nem fog sikerülni. Illetve kicsi a valószínűsége, hogy összejön, ugyanis 9 pontra kerültünk az osztályozós helytől. A másodosztály első két helyezettje automatikus feljebb lép, a harmadik osztályozót játszik. Az Ingolstadt vezeti a ligánk tabelláját, 43 egységgel, 14 ponttal elléptek, ők számunkra gyakorlatilag behozhatatlanok. A Kaiserslautern a második, tőlünk kilenc pontra, a Karlsruhe a 3. helyen tanyázik, nyolc pontnyi távolságra, az utóbbi két gárda látótávolságon belül van. Mi mindig a következő meccsre koncentrálunk, nem nézünk előbbre. Nagy a különbség, nem számolgatunk, hanem a következő meccset próbáljuk mindig megnyerni. A szezonból amúgy még van hátra bőven, 13 forduló lejátszásra vár, tehát minden lehet.

– Múlt héten edzőt cseréltek. Ez önt nem érintette, hiszen a stáb tagja maradt.

– Mint minden edzőcsere, megviseli a csapatot és az edzői stábot is, de megpróbálunk pozitívan kijönni a váltásból. Az ősszel jól indultunk, kilenc forduló után feljutó helyen álltunk, aztán megrogytunk, visszaesett a csapat. Ezért történt a beavatkozás, az eredménytelenség miatt a vezetők váltottak.

– Ön a menesztett Zornigerrel került oda. A pozíciója nem forgott veszélyben?

– Én Zornigert előzőleg nem ismertem, a Red Bull futballszekciójának sportigazgatója, Ralf Rangnick hívására érkeztem Lipcsébe, előzőleg Ulmban voltam a futballistája három éven át, együtt jutottunk az élvonalba. Rangnick invitált, örömmel mondtam igent. Másfél hete az U17-es csapat edzője, Achim Beyerlorzer lett a szakvezető. Jó szakember, én továbbra is pályaedzőként dolgozom.

Bódog Tamás, a Vidi egykori másodedzője most Lipcsében tréner. Fotó: Horog László

– Ha kinevezik, a Bundesliga két osztályában két magyar, ráadásul pécsi vezetőedző dolgozhatna. Mit szól Dárdai Pálhoz a Hertha élén?

– Nagy dolognak tartom, remélem, Pali sikeres lesz. Magyar szakvezetőként lehetőséghez jutni a világ egyik legerősebb bajnokságában, óriási fegyvertényt, valahol dicsőséget is jelent.

– Ön már rendelkezik pro licenccel, nyilván vannak vezetőedzői ambíciói.

– Akik edzősködni kezd, azzal a céllal teszi, hogy egyszer eljusson a legmagasabb osztálybal. Egy tréner mindig tanul, nekem is kell még tapasztalatot szereznem.

– Mivel ott él és dolgozik, a Bundesliga első és második osztályából naprakész. A magyar futballt is figyeli?

– Természetesen. Napi szinten nem töltök órákat a hazai hírek olvasásával, de a főbb történésekről tudok. Kalmár Zsolttal rendszeresen értékeljük az otthoni fejleményeket, vele természetesen naponta beszélek a magyar futballról. A fiatal középályás nyáron került Lipcsébe Győrből, előzőleg bemutatkozott a magyar felnőtt válogatottban.

– A Bundesliga első osztályában jelenleg ketten szerepelnek, Stieber Hamburgban, Szalai Hoffenheimben. Egy szinttel lejjebb, Korcsmár Fürthben, Simon az 1860 Münchenben, Kalmár önöknél bizonyíthat. Korábban több magyar szerepelt. Van realitása, hogy valaki felbukkan még hamarosan?

– Valóban nincsenek sokan, főleg a legmagasabb osztályban. Bízom abban, hogy mások is csatlakoznak, a magyar focinak ez használna.

- A német pontvadászatról pár éve azt mondták, a negyedik legerősebb bajnokság a spanyol, az angol és az olasz mögött. Azt olaszt megelőzi, de sokak szerint már a többit is.

– A körülmények nagyszerűek, a hangulat a varázslatos, ilyen közeg másutt nincs. Az emberek imádják a futballt. A játék talán a spanyoloknál a legjobb, az angoloknál van a legtöbb pénz, ebből következőleg világsztár is. De sokat sejtet, hogy a világbajnok Schürrle pár napja visszatért Wolfsburgba, a Chelseaből.

– Lipcsében hogyan alakul a nézőszám?

– Átlagban huszonötezer. Amikor jobban ment, még többen voltak. Március elején lesz a Wolfsburg elleni kupameccs, harmincötezer jegyet eladtak, garantált a telt ház, azaz 44 ezer néző. Tervezik a stadion bővítését, amire biztosan sor kerül, ha a csapat felkerül az első ligába. A hosszú távú cél a Bundesliga, majd a Bajnokok Ligája szereplés. Bízom benne, hogy az megvalósul, az én aktív közreműködésemmel.

– Azt mondják, az energiaitalt gyártó cégnek hála, a lehetőségek korlátlanok.

– Nem szórják a pénzt, a vezetők ésszerűen próbálják erősíteni a csapatot, fiatal tehetséges játékosokat igazolunk. Ebbe illeszkedik Kalmár Zsolt, valamint a dán válogatott Poulsen. A Red Bull kötelékébe tartozik a Leipzig, az évek óta Európa Liga-csoportkörös Salzburg, ahol Lőw Zsolt a pályaedző. A New York megnyerte az amerikai bajnokságot, Brazíliában található másodosztályú klub, Ghánában utánpótlás központ. A jelen is komoly, de a lipcsei jövő lehet igazán rendkívüli, ha a gárda feljut.

– Mit gondol, dolgozik még a magyar élvonalban?

– Egyelőre ennek nincs realitása, remekül érzem magam Lipcsében. Azért bízom benne, hogy lesz lehetőségem Magyarországon tevékenykedni és maradandót alkotni.

– Családja Mainz-Finthenben lakik, fia, Donát futballozik. Tehetséges a gyerek?

– Mainz külvárosában élünk, az ottani utánpótlás csapatban szerepel. 14 esztendős, védekező középpályás. Szeret focizni, de a tanulást sem hanyagolja el. Ikertestvére, Gréta sokáig tornászott, majd atletizált, remekül futott, iskolai versenyeket nyert. Most pedig már táncol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!