Kultúra

2015.02.27. 19:50

A pusztaszabolcsi helytörténeti gyűjtemény továbbra is bővülni, gyarapodni fog

Pusztaszabolcs - A pusztaszabolcsi helytörténeti gyűjtemény összeköti a múltat és a jelent. A régi fotók, világháborús relikviák, a helyiek hagyatéka mellett helyet kapnak a város büszkeségeinek alkotásai is. A gyűjtemény az év elejétől a Fejér megyei értéktárat is gazdagítja.

Sebestyén Lilla

– Tizennyolc évvel ezelőtt kezdtük összegyűjteni a helység történetéhez kapcsolódó tárgyakat, még a Velinszky László Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium galériájában. Alapvető célunk volt, hogy megőrizzük a város értékeit. Másrészt úgy gondoltuk, a gyerekeknek is remek légkör ez a tanuláshoz. Szorosan, ezzel egy időben belefogtunk a kiadványok szerkesztésébe, népszerűsítésébe, amely mostanra harmincegy részesre bővült – mesél Czöndör Mihályné, a helytörténeti gyűjtemény „nagyanyja".

Czöndör Mihályné.

Ezután hozták létre a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítványt azért, hogy a gyűjteményt karban tudják tartani, és a kiadványaikat rendezni tudják.

– Szépen lassan kinőttük az iskolát, ezért új helyet kellett keresnünk a relikviák számára. A lehetőség, a szükség szerencsére találkozott. Tavaly júliusban hivatalosan átadták a Hagyományok-házát – ami a régi MÁV-iskola volt – és vele együtt a helytörténeti gyűjteményt is – újságolja az alapító, aki jó szívvel gondol vissza rá, amikor a ház még csak készült az értékek befogadására: – Egy éve még meszeltünk, festettünk, most pedig mind a két terem felbecsülhetetlen és rengeteg emléket megidéző tárggyal van tele, amik az év elejétől a Fejér megyei értéktárnak is részei.

A Hagyományok-házában múlt és jelen találkozik egymással. Fotó: Molnár Artúr

És, valóban: a terem túlsó végében egy régi osztályterem bútorai, az egyik kosárban porcelánok, a falon megsárgult levelek, máshol kézműves nyakláncok ékesítik a helyet. De vannak itt a második világháborúból is sisakok, könyvek, és egy kosár színes kalács is. A feladatnak pedig még nincs vége, a gyűjtemény a jövőben is bővülni fog.

– Gubicza Tibor közel kétszázötven embernek írt búcsúbeszédet, amelyeket most a rendelkezésünkre bocsátott. Ezekben a dokumentumokban rengeteg élettörténet van lejegyezve, képet kapunk belelő a korról, amiben élünk, ezért hatalmas érték – mondta el Czöndör Mihályné, aki leszögezi, a helytörténeti gyűjtemény tárgyak, történetek összessége, amik mesélnek. De egy település nem feledkezhet meg a lakosairól sem. A jelenleg is értékteremtő emberek ugyanis pont ugyanilyen fontosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!