Életmód

2015.03.01. 14:20

Mindenkinek ajánlott a futás

Tavasszal sokan kezdenek kocogni. A futás mindenkinek ajánlott, aki egészséges és nincs mozgásszervi elváltozása.

Munkatársainktól

Réti Ildikó TRX és személyi edző hangsúlyozta, a futás, az egyik legjobb természetes mozgásforma. Kortól, nemtől, sportmúlttól függetlenül mindenkinek ajánlott. A futás szerelmesei jól tudják, futás közben nem pusztán gyorsan kapkodjuk a lábunkat, hanem olyasféle szabadság érzetet ad, amit semelyik másik sport. Fizikailag, lelkileg feltöltődünk, mert kifutjuk magunkból a gondokat, bajokat, a stresszt, és minden mást. A futás felszabadít, energetizál és könnyebbé tesz – szellemileg és a szó legszorosabb értelmében is.

– A futást minden egészséges embernek ajánlom, akinek nincs mozgásszervi elváltozása és nincs komoly túlsúlya – kezdte Réti Ildikó személyi edző. – Aki úgy dönt, ezt a sportot választja, annak mindig a fokozatosság elvét betartva kell edzenie.



A veszprémi Schönig Andrea a kerékpárúton fut. Felszabadít, energetizál és könnyebbé tesz (Fotó: Balogh Ákos)

- Mondjuk egy teljesen kezdő futó ne akarjon elsőre kilométereket futni, inkább a sétát, a kocogást és a futást váltogassa. A következő lépésként iktassa ki a sétát, majd amikor már képes 15-20 percet végig kocogni, és ezt tudja tartani, akkor a fokozatosságot szem előtt tartva lehet növelni a távolságot és az intenzitást is.

Réti Ildikó személyi edző kiemelte, egyáltalán nem ajánlja a betonon való edzést. Helyette sokkal inkább válasszuk a speciális borítású futópályát, a futópadot, vagy a terepen való tréningezést.

A szakember hangsúlyozta, a futócipőn és hölgyek esetében a sportmelltartón tilos spórolni, ha a különféle sérüléseket el akarjuk kerülni.

Réti Ildikó személyi edző

- Az edzések előtt fontos a 10-12 perces, alapos bemelegítés. Az ízületeket átmozgató tornának számtalan variációja létezik, csinálhatjuk bokától fölfelé, vagy nyaktól lefelé. Ezt nem érdemes kihagyni, mert számtalan balesetet megelőzhetünk vele. A futást követően pedig mindig legyen gondunk a levezetésre, amikor három-öt percen át lassabb tempóban kocogunk, vagy sétálunk, amíg a pulzusunk meg nem nyugszik. A nyújtás ugyancsak kötelező a sportolás után - magyarázta a tréner.

Réti Ildikó arra is kitért, érdemes beszerezni egy pulzusmérő órát is, ennek segítségével láthatjuk, hogy mozgás közben az alacsony vagy a közepes zsírégető tartományban mozgunk-e, esetleg az állóképességet növelő magas szakaszban.

- A kezdők, újrakezdők gyakran esnek abba a hibába, hogy elfelejtik, milyen fontos a pihenés, ezért nagy elánnal vetik magukat a munkába, és hamar túlhajszolttá, fáradttá válik a testük. Mindig hagyjunk időt a szervezetünknek a feltöltődésre, regenerálódásra, mert csak frissen és üdén vagyunk képesek igazán a fejlődésre - mondta el az edző.

Minczér Albert, a londoni olimpiát is megjárt veszprémi atléta amatőr futóklubot vezet a megyeszékhelyen. A futó másfél éve vette át a csoportot, akiknek heti két edzést vezet, ugyanakkor minden tagot edzéstervvel, tanácsokkal is ellát. Ezeken a gyakorlásokon akad olyan, aki pár hete kezdte el a mozgást, de olyan is, aki maratonra készül. Albert úgy fogalmazott, ebben a körben mindenki megtalálja a neki valót, hiszen semmi sem kötelező, a résztvevők saját tempójukban haladva tréningnek. Hozzátette, bárki jelentkezhet, aki kedvet érez a futáshoz, mert neki az a célja, hogy minél többen ismerjék fel ennek a sportágnak a szépségeit és a mozgás örömét.

Kuti Róbert a kerékpárúton fut

A rendszeres mozgással, így a futással is csökkenhetjük vércukorszintünket, vérnyomásunkat és testsúlyunkat, vagyis a szív- és érrendszeri megbetegedések legfontosabb kockázati tényezőit mérsékeljük, közölte érdeklődésünkre Kovács Róbert veszprémi háziorvos. Hozzátette, a friss levegőn végezhető sportok közül a legegyszerűbb a futás, hiszen egy jó futócipőn kívül más nem kell hozzá, és a télen felszedett kilók leadására is hatékony. Az orvos emlékeztetett, régen úgy tartották, napi fél óra futás tíz évvel meghosszabbítja az életet.

Az orvos felidézett egy vizsgálatot, amely szerint hazánk egészségi állapota nem éri el egy négyéves óvodásét, ugyanis a felnőtt lakosság hetven-nyolcvan százaléka három stadionkört, vagyis mintegy 1200 métert nem képes lefutni.

Nem elhanyagolhatók a futás kedvező élettani hatásai sem: egyrészt azok közé a sportok közé tartozik, amelyek számos izomcsoportot megmozgatnak. A vágta közben jelentősen megemelkedik a pulzus és a vérnyomás, a tevékenység befejezése után azonban vissza kell állni az alapállapotba, hívta fel a figyelmet Kovács Róbert, aki azt is megjegyezte, ha elkezdünk futni, semmiképp ne aszfaltozott úton vagy betonon tegyük, mert az az ízületeknek nem tesz jót.

Gyalogosnak számítanak a futók, nincs különleges szabály a közlekedésüket illetően. A KRESZ fogalmazza meg azokat a szabályokat, amelyeket a gyalogosoknak, így a futóknak is be kell tartaniuk - hangsúlyozta a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság. Kiemelték, a kérdés, hogy hol, hogyan és miben fussanak, sportoljanak az emberek? Elsősorban a járda áll rendelkezésre, akár gyalogol valaki, akár fut. Ha ez nincs, akkor a leállósávon, útpadkán vagy kerékpárúton lehet kocogni. Ha ezek sincsenek, csak akkor futhat az úttesten, a lakott területen lehetőség szerint a menetirány szerinti baloldalon, lakott területen kívül pedig mindig itt. Azért kell szembe futnia a forgalommal, hogy egyrészt lássa a szemből érkezőt, másfelől a sofőr a szemben közlekedő arcát hamarabb megláthatja, mint például hátulról a ruházatába beleolvadó hajat, sapkát. A KRESZ a gyalogosoknak, így természetesen a futóknak is előírja, hogy lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között láthatósági mellényt vagy ruházatot kell viselnie. Ilyen eszközök életet menthetnek, akár lakott területen belül is, sötétben és jó látási viszonyok között egyaránt. A környezetbe olvadó, szürke-fekete ruhában futó baleseti kockázata megnő és féktávolságon belül könnyen elüthetik őt. Amennyiben tehát a futó a közlekedés résztvevőjévé válik, felelősséggel is tartozik magáért és másokért egyaránt és főleg a KRESZ betartásáért! - fogalmazott a rendőrség.

Minczér Albert atléta (balról) amatőr futóklubot vezet Veszprémben. Az edző mellett Fitos Viola, Pekli Ágnes, Mészölyné Varga Renáta, Kiss Miléna és Kerékgyártó Zoltán.

Némedi Katalin középtávfutó, idegenforgalmi szakmenedzser szerint ha más portágakban már jártasak vagyunk, és szeretnénk futni, a megfelelő ruházat beszerzése után el lehet kezdeni tanulni a futást. Hiszen ezt is meg kell tanulni. Érdemes gyakorlott edző vagy rendszeres futó segítségét kérni és csatlakozni. El kell sajátítani a futáshoz szükséges alapokat, a helyes lépést, megfelelő légzésvételt. Tudni kell, hogy és hol tartsuk a karjainkat, testünket. Ha pedig olyan szeretne futni, aki régóta nem mozgott, kezdje sétával, illetve edzőteremben a futógépen sétáljon.

- Amíg jelentősebb súlyfeleslegünk van, nem szabad futni! A futás erősen igénybe veszi az ízületeket, csontokat, izmokat. Előbb hozzá kell szoktatni magunkat a rendszeres mozgáshoz, különben megsérülhetünk. Vegyünk futócipőt egy sportüzletben, ahol a hozzáértő eladó a járásunk alapján illetve számítógép segítségével meg tudja állapítani milyen a talpboltozatunk. Jó ha viszünk magunkkal egy használt sportcipőt, ennek a talpkopásából megállapítható, merre dől a lábunk. Mivel a futás erősen terheli a lábat, a csontozatunkat, gerincet, csakis a mi lábunkra szabott cipőben szabad futni. Ezt a cipőt a használattól függően, de általában ezer, kétezer kilométer után le kell cserélni - mondja Kati. Hozzáteszi, hogy persze a divat is számít. A színes futóruházat és cipő nem hátrány, a lányok szívesen öltözködnek divatosan, és ez jól is van így. Ajánlja, hogy a futóruházat nedvesség áteresztő és könnyen száradó legyen. Ez általában kevert szálból készült ruhát jelent, nem pamutot, ami csak magába szívja a nedvességet. Javasolja, hogy lehetőleg a testtel közvetlenül érintkező ruha speciális sportmez legyen. A felette levő réteg lehet pamut. Mivel mozgás közben a hőérzetünk 6-8 fokkal magasabb lesz a hőtermelés miatt, hamar kimelegszünk. Inkább egy réteggel kevesebb ruhát vegyünk fel, mint később túlzottan melegünk legyen.

- Földön fussunk, kerüljük az aszfaltot. Lehetőleg erdei talajt válasszunk, vagy erdei tornapályát. Ha a lábunk megszokta, az ínszalagok megedződtek, bátran fussunk földúton. Például a Balaton-parton a nyaralók előtti utakon. Az aszfalt a legegyszerűbb futóhely, de ha nincs jobb és ezt kell választanunk, a bal oldalon, forgalommal szemben fussunk. Viseljünk élénk színű öltözetet. Az aszfalt keményebb a lábnak, erős rázkódásnak tesszük ki a boka-térd-csípő-gerinc területét, a csontokat, ízületeket. Azonban a jó futócipő képes ezeket a behatásokat ellensúlyozni, ezért is nagyon fontos a jól párnázott futócipő - mondja Némedi Katalin.

 

Milyen a jó futócipő?

Érdemes venni egy jóféle futócipőt, amennyiben komolyan gondoljuk a futást. Ezen kár spórolni, hiszen egy tartósabb, jobb lábbelivel nemcsak több száz kilométert teljesíthetünk, hanem sokféle sérüléstől megóvhatjuk magunkat.

Alapvetően kétféle futócipőt különböztetünk meg: olyat, amely terepre való és azt, amit aszfalton használhatunk. A gyártók persze igyekeznek mindenkinek megfelelni, ezért olyan darabokat is piacra dobnak, amelyek mindenféle terepre megfelelőek, de a rendszeres edzéshez inkább az előbbiek közül válasszunk.

Sterbik Andreának ad tanácsokat Sasvári Magdolna eladó
Fotó: Balogh Ákos


A terepre gyártott modellek keményebb, strapabíróbb anyagból készültek, nehezebbek, mint az aszfaltra készült társaik. Legtöbbször vízállóak is, a talp felülete pedig zárt, a mintázata erős, hogy akár sárban, latyakban is megfelelő elrugaszkodást biztosítson.

Ezzel szemben az aszfalton használatos cipők anyagai könnyűek, rugalmasak, puhák. A talp felülete nyitott, és olyan a mintázata, amellyel a sima felületen könnyen haladhatunk.Túl egyszerű lenne, ha csak ezen szempontok alapján kellene eldöntenünk, hogy milyen számunkra a megfelelő cipő. A mozgás, a futás közben ugyanis a lábunk egyfajta mintázatot hagy, amiből ki lehet olvasni, hogy milyen a futóstílusunk. A boltokban rávezető kérdésekkel egy szakértő könnyen tud ajánlani megfelelőt, de ha mi magunk szeretnénk választani, akkor figyelembe kell vennünk, befelé dől-e a lábfejünk, vagy a külső talpélen futunk-e, esetleg normál lábboltozatú futók vagyunk-e. Ennek megállapítására az úgynevezett vizes lábtesztet alkalmazhatjuk, s a talpunk mintájából kikövetkeztethetjük, hogy melyik stílust képviseljük.No és a helyes méret kiválasztása sem mindegy. A pont passzentos cipőt kerüljük el, mert mozgás közben előre-hátra csúszkál a lábunk, ezért olyan méretű lábbelit válasszunk, amiben van némi mozgásterünk. 

/B. Virág Rita/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!