Csákánydoroszló

2015.03.05. 10:49

Nézze meg, hogy él egy Rába-parti remete! - Csend és nyugalom Csákánydoroszlóban, a szeszélyes folyó mentén

Csákánydoroszló - A helyi vízi vándortábor idilli helyszínt biztosít az evezés szerelmeseinek. Sásdi László nyolc éve gondoskodik a területről, sőt, otthona is ott található.

Szendi Péter

Sásdi László kilenc évvel ezelőtt Tapolcáról érkezett Csákánydoroszlóba, a Rába partjára. Az egykori campus kemping területét bérli jelenleg, ott is rendezte be otthonát, amely már első látásra is a béke szigetének tűnik.  Éppen elég távol esik a városok zajától, a természet közelsége így azonnal kifejtette nyugtató hatását. A szeszélyes, mindig más képet mutató Rába mentén azonban egyáltalán nem unalmas az élet. Teendő rengeteg akad, hiszen karban kell tartani a területet, és meg kell javítani a sérült evezőket, lapátokat.

– Régebben sokat eveztünk a Rábán: jöttünk-mentünk, láttam ezt a helyet, ahol volt pár hajó, egy gondnok, és lehetett sátrazni is. Nagyon üresnek éreztem az egészet, és mivel éppen munkahelyet váltottam akkoriban, a kettő pont jókor találkozott. Ezért döntöttem úgy, hogy kell egy kis életet lehelni ebbe a helybe – mondta el Sásdi László.

A Rába-parti remete az 1990-es években több vízitáborban is részt vett, ekkor kezdődött a kötődése a vízi sporthoz.

– Nem tudom mihez hasonlítani azt az érzést, amikor beleülök a csónakba és vízen vagyok. Sokan kérdezik, hogy nem unalmas-e a sok evezés, de egyáltalán nem az. Mindennap mást lát az ember: változik a folyó, és vannak dolgok, amelyeket mindig más állapotban talál az ember a vízparton. Nem evezek minden nap, de nyáron például van olyan, egy-egy szakaszon hetente többször is végigmegyek. Nyáron minden zöld, látni a folyót, a kanyarokat, a part menti fákat. Ősszel és télen viszont belátni a fák közé is, látni a gyönyörű jégcsapokat, állatokat és épületeket lehet felfedezni, ennek is megvan a maga szépsége – tette hozzá Sásdi László.

 

A kitűzött célt, az élettel teli tábort sikerült elérni: az egész országból, sőt külföldről is sokan érkeznek, hogy Rába-túrán vehessenek részt. Az elmúlt években a terület rendezettebb és nagyobb lett, jelenleg három egyesület, valamint több magánszemély is ott tárolja a hajóit. Ráadásul rengeteg olyan esemény van, amelyen a sport iránt érdeklődők részt vehetnek.

– Több versenynek adunk helyet, de a szervezést más végzi, én csak segítséget nyújtok hozzá. A legnagyobb esemény a rábalapátolás, amelyet a szombathelyi Weking, valamint a csákánydoroszlói Kormorán egyesületek szerveznek. Mindenfelől érkeznek turisták is, de kifejezetten időponthoz kötött túrákat nem szervezek, mert úgy gondolom, hogy mindenki akkor evez, amikor akar. Én állandóan itt vagyok, amikor felkeresnek, akkor elmondom, amit jónak látok. Ezt a munkát nem lehet nyolc órában végezni, sokan estefelé érkeznek meg, valaki pedig már korán reggel továbbáll. Április közepétől, végétől kezdenek el érkezni, de az igazán őrültek egész évben eveznek, így állandó jelenlétre van szükség.

Lászlótól megtudtuk, hogy nem árt, ha van egy kis tapasztalata az ideérkezőknek a Rábán való evezésről. Ha nem rendelkeznek ezzel a tudással, akkor mindenképpen oktatással kell kezdeni a kalandot.

– Elmondjuk az alapokat, és igyekszünk úgy menni, hogy az biztonságos legyen. Nem igazán szeretem a nagy csoportokat, kevesebb emberre ugyanis jobban oda tudunk figyelni. Egyebek között figyelni kell a folyóra, az evezőhasználatra, a belógó ágakra, ez tehát eléggé összetett feladat. Nem kötelező vezetővel túrázni, szükséges azonban egy jó adag józan ész ahhoz, hogy ne történjen baj. Az egyik évben Szegedről érkezett egy pár, akik egyedül indultak el Szentgotthárdról, Rábagyarmat után azonban felborultak. A csomagjaikat egy másik társaság szállította vissza, őket pedig Gasztonyból hozták egy terepjáróval. Itt töltöttek még három napot, de már nem sikerült vízre bírni őket. Bajuk szerencsére nem lett, de nem maradt számukra kellemes élmény a borulás – mondta el Sásdi László.

A kellemetlen élmények mellett azonban számos példa volt arra is, hogy egy teljesen kezdő evezőssel egy életre megkedveltették a sportot. A visszatérő és újdonsült vendégek a régi molnár lakhelyén hajthatják álomra a fejüket. Bár az épületben található két szoba tömegszállásnak számít 10, illetve 14 ágyával, igazán izgalmas estéket tölthetnek el a vízitáborban az ide érkező társaságok. A lakásba és a házba nincs bevezetve a víz, van viszont egy vizesblokk, ahol zuhanyozni lehet, valamint ott találhatók a mellékhelyiségek is. Ivóvizet Csákánydoroszlóból kell hordani. – A közelmúltban a nemzeti park vásárolta meg a területet, de sikerült megegyeznünk, így továbbra is végezhetem a munkám – tette hozzá Sásdi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!