Lóerő

2015.03.05. 15:35

Autópiac: bővülés

Az újautó-importőrök 13 százalékos, a legnagyobb használtautó-kereskedő cégek pedig 11 százalékos növekedést várnak saját piaci szegmensükben az idei évre.

Szabó Zoltán

A Használtautó.hu által összeállított, a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló Autópiaci Barométer adatai szerint az élénkülést mindkét területen elsősorban a fizetőképes kereslet növekedése, illetve az autópark korosodása miatt immár halaszthatatlanná váló járműcserék számának növekedése okozza. A felmérésben részt vevő 16 (együttesen a teljes újautó-piac több mint 95 százalékát lefedő) gépjárműimportőr cég becslése szerint az átlagosan 13 százalékra várt idei növekedés nyomán az eladott új személyautók száma a tavalyi 67 500-ról 76 ezerre emelkedhet.

A növekedést elősegítő okok között a legtöbben az elérhetőbbé váló finanszírozási lehetőségeket (31%), a vásárlók fizetőképességének javulását (25%), illetve általában a stabilabb gazdasági környezet miatt erősödő optimizmust (25%) tették az első helyre. Az okok között ugyanakkor a legtöbben (68%) a hazai személyautópark idősödését említették meg a pozitív folyamatok kényszerű katalizátoraként ( a hazai személyautó-állomány átlagéletkora már tavaly átlépte a 13 évet).

A legnagyobb forgalmú használtautó-kereskedők becslései szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 11 százalék lesz. A növekedést elősegítő tényezők között az importőrök által felsorolt okok mellett a legtöbb említést az újautó-eladások növekedése kapta, hiszen ez automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a piacon.Tavaly 37 százalékkal, 97 ezerre nőtt a használt személyautók importja. A várakozások szerint 2015-ben újabb 118 ezer autó özönlik majd az országba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!