Kultúra

2015.03.05. 16:54

Ilyen még nem volt: a söptei tornateremben muzsikált a Muzsikás

Nagy dolog egy kis falu életében, hogy egy világhírű, nemzetközileg elismert együttes lép fel az iskola tornatermében. Talán még nem is történt ilyen Söptén. A helyi és vassurányi óvodások, iskolások a Muzsikás együttes rendhagyó énekóráján vehettek részt.

Merklin Tímea

Az alsó tagozatos és még kisebb gyerekek hada – körülbelül százan ültek a tornapadokon félkörben – nem is tudja, hogy a Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas zenekar a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerését, a World Music Expo WOMEX-díját is megkapta. A világ legnagyobb koncerttermeibe vitték már el muzsikájukat, amely a népzenét a 20. századi magyar komolyzenével ötvözi. Úgy is mondhatnánk, hogy a Royal Festival Hall, a Théatre de la Ville, a Carnegie Hall után jöttek el a söptei tornaterembe, hogy megmutassák a lépkedőből szapora csárdásba váltó muzsikát. Együtt kántálják velük Bartók Béla és Kodály Zoltán nevét, és kimondják: „szükségünk van a zenére.”

A Muzsikás együttes: Sipos Mihály (hegedű, ének), Porteleki László (hegedű, tambura), Érdi Péter (brácsa, kontra, furulya), Hamar Dániel (bőgő, gardon) (Fotó: Merklin Tímea)

A falu muzsikája után az erdők, mezők világát idézték: azt a furulyaszót, ami közben a pásztor nemcsak belefúj a hangszerbe, hanem bele is dúdol, ettől lesz olyan különleges a hangzás.

A gyereknek egyenként be is mutatták a hangszereket: a bőgőt, ami a zene lüktetését adja, a kontrát, amely harmóniát ad hozzá, a tamburát, ami a dallamot játssza és a hegedűt, ami kiteljesíti az egészet. A kicsik boldogan ismerték fel a zenét: „Lipityembe-lapatyomba, gyere rózsám, a karomba”, és az történt, ami évezredek óta történni szokott: megmozdult a lábuk, dobogni kezdtek a padlón. További ritmusjáték volt a közös tapsolás, majd együtt énekelték a „Hej, Dunáról fúj a szél” kezdetű dalt, hallhatták a Rákóczi-indulót, gyimesi zenét, amiben a hegedűt ütőgardon kíséri. Végül a tornaterem lakodalmas sátorrá alakult: a gyerekek lehettek a csujogató násznép, a Muzsikás meg húzta: „Járd ki lábam, járd ki most,/ nem parancsol senki most, / Jobbik lábam, jól vigyázz,/ mert a balog meggyaláz...”

A söptei iskolásoknak – ahogy mondták - nagy élmény volt a Muzsikás tornatermi énekórája. Az első sorban: Galambos Jázmin, Bozzay Márton, Kiss Máté, Bencsik Virág. A második sorban: Bozzay Blanka, Szabó Barbara, Polgárné Nikl Mária Magdolna tanítónő (söptei tagintézmény-vezető), Tímár Klaudia és Kötél Evelin (Fotó: Merklin Tímea)

A Muzsikás együttes rendhagyó énekórái sorozatát 2005-ben indította, azóta több mint 400 iskolában voltak. Vagyis a világ legnagyobb koncerttermeiben való fellépések között sem feledkeznek meg arról, hogy a jövő közönségét neveljék. A zenekar az egyike azoknak, akik küldetésüknek érzik, hogy a mai gyerekeknek is megmutassák a népzene szépségeit.

- A söptei koncertet Rózsa Gézáné váti tagintézmény-vezető szervezte. A Muzsikás együttes a Vas megyei turnéján Söptéről Vátra, majd Szelestére és Táplánszentkeresztre ment további rendhagyó énekórákat adni – tudtuk meg Polgárné Nikl Magdolna söptei tagintézmény-vezetőtől, aki azt is elmondta: a művészi élmény ritka, mint a fehér holló a faluban, kultúrház nincs, körülbelül félévente van egy-egy koncert, ősszel a Tarisznyások együttes volt a vendégük. Iskola is csak alsó tagozat van (Söptén és Vassurányban is), a felsősöket már elhordják ezekről a településekről, általában Szombathelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!