Hírek

2015.03.05. 16:31

Az 5 legdrágább eladó kastély Vas megyében

Vas megye híresen gazdag kastélyokban: a szakirodalom 260-ról tud. Ezek közül megkerestük a legmagasabb áron eladásra kínált történelmi épületeket. Mit kaphatunk 75-380 millió forintunkért?

Unger Tamás

Kőszeg: a legdrágább

Vas megye jelenleg legmagasabb áron kínált kastélyát Kőszegen találjuk, az épületet 380 millió forintra taksálják áfa nélkül, tehát az ár bruttó 482,6 millió forint. Ezért 3600 négyzetméternyi hasznosítható területű épületet kapunk, amely csaknem 34 ezer négyzetméternyi parkban áll.

A helyi védettségű (tehát nem műemléki) kastély izgalmas története az 1930-as évekre nyúlik vissza, tehát a Horthy-korszakban épült. A magyar hadsereg katonatiszti üdülőjeként szolgált – mondja Kerekes Péter, a kastélyt meghirdető ingatlancég vezetője. A háború után viszontagságos szovjet fennhatóság alól szabadult fel. 1957-től SZOT üdülőként működött 1992-ig. 2001-ben nagyszabású átalakítás tervei készültek el. A tervezők egy 4 csillagos hotel, konferencia és wellness szálló alapjait rakták le.

Mihez lehet kezdeni egy ilyen épülettel? Kerekes Péter szerint már régóta szüksége lenne a városnak egy elegáns szállodára, amelyet itt meg lehetne valósítani. Persze lehet az épületből idősek otthona, egészségügyi szolgáltató intézmény. Bármi is a terv, biztos, hogy a vételár csak a beruházás kezdete: a kastélyból használható ingatlant csak milliárdos befektetéssel, legalább 3 éves munkával lehet csinálni.

Kemenessömjén: kész tervek

Több ingatlanportálon is megtalálható az árlista második helyezettjének hirdetése. Ez pedig a Sárvár közelében álló kemenessömjéni kastély, amely egy 3,5 hektáros angolpark közepén áll. A romantikus-szecessziós stílusú műemlék 1905-ben épült, 500 négyzetméter, ára pedig 319 320 000 forint (bár a 320 ezer forint jelentőségét nem értjük az összeg nagysága mellett, valószínűleg így váltotta át euróból az internetes kalkulátor).

Az ingatlant a Berzsenyi család Moravetz Zsigmond tervei alapján építtette. A romantikus kastély a századforduló építészeti divatját is magán hordozza, gazdag homlokzati ornamentikával, számos kovácsoltvas díszítménnyel. A második világháború után különböző kulturális rendezvények és leányok számára traktoros iskola színhelye, 1958-74-ig gyermekotthon volt. A rendszerváltás után a KSH SZÜV Oktatási Központ tulajdonába került, majd egy osztrák vállalkozó vásárolta meg, aki jelentős anyagi ráfordítással eredeti szépségében állította helyre az épületet. Most üres: fejlesztéséhez adott egy 180 szobás, négycsillagos gyógyfürdő- és wellnesshotel tervezete. Az ingatlanhoz egy 2744 négyzetméteres kiszolgáló épület és egy présház is tartozik.

Celldömölk: vadászoknak ajánlott

1500 négyzetméteres és 215 millió forintért keresi vevőjét egy celldömölki kastély, amelynek 26 szobája éppen felújítás alatt áll. Kicserélték a tetőt, egy emelet kész, de még van munka az étteremmel és a borospincével. Lesz azért munka a 3,5 hektáros kerttel és a rajta található teniszpályákkal is. Eladója wellness szállodaként, öregek otthonaként vagy vadászati központként tudja elképzelni. Utóbbit már csak azért is, mert további 35-40 hektár erdőt lehet megvenni hozzá vadászati joggal.

Csepreg: eladó a középkori kastély

Csepreg városközpontjában 16 ezer négyzetméteres ősfás parkkal, 1300 négyzetméteres kastélyt kínálnak csaknem 150 millió forintért. Az épület a hosszú Draskovich-Sinzendorf-Jankovich- Schöller-kastély néven ismert. A város honlapja szerint a Kanizsai-család későközépkori, először 1509-ben említett várkastélya 1532-től a Nádasdyaké, később a Draskovich, majd 1884-ig a Jankovich családé.

Fotó: Történeti kertek adattára

Klasszicista átépítése 1808-1811 között Hild Vencel nevéhez fűződik. Jankovich Gyula gróf eladta a bécsi Schöller cukorgyárnak, később járási szolgabíróság működött falai közt. Ami különlegesség: a telek alatt termálvíz található. Az ár tartalmazza a szintén a telken álló 198 négyzetméter alapterületű Szedenich villát és a romos állapotú 254 négyzetméteres Eperjessy villát is.

Bucsu: villaáron

A korábban felsoroltakhoz képest visszafogott, 4471 négyzetméteres telken áll Széll Ödön egykori kastélya Bucsuban. Az 1047 négyzetméteres úrilakot 75 millió forintért, tehát egy jobb Vas megyei villa áráért kínálják. A múlt század elején épült kastély irodákat, raktárakat is magában foglal, mögötte erdő terül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!