Hírek

2015.03.11. 18:00

Nincs ellophatatlan autó

Nem tanácsos „ vakon” , elmenőben, hátra felé legyintve távirányítóval lezárni autónkat, mert könnyen lehet, hogy nem engedelmeskedik a technika. Egy kevesek által ismert tolvajtrükkre hívták fel a figyelmünket.

Sebestyén Lilla

Érdekes történettel keresett meg minket egy olvasónk a minap. miszerint néhány hete, az egyik szupermarket parkolójában állt meg autójával, és arra lett figyelmes, hogy nem tudja távirányítóval lezárni gépjárművét, ahogy a mellette parkoló sofőr sem.

Panaszosunk pár sikertelen próbálkozás után végül kulccsal oldotta meg a problémát, és ment be a boltba vásárolni. Majd miután távozott a parkolóból, egy alkalommal sem tapasztalta többé, hogy gond lenne a távirányítóval. Szerinte bűnözők blokkolták a jelet arra játszva, hogy

valaki nem veszi észre a turpisságot, és ők feltűnés nélkül kipakolhatják az autóból az értékeket.

Kloiber László, autó elektronikával foglalkozó szakember szerint bizony van rá reális esély.

Kloiber László szerint akár száz méterről is blokkolható az autó távirányítójának jele
Fotó: Molnár Artúr

– A távirányító jelét könnyedén lehet blokkolni akár egy másikkal, ha pedig jelerősítőt használunk, még csak a közelében sem kell lenni a kiszemelt áldozat személygépjárművének, több száz méterről is megoldható a trükk – magyarázza László, aki még azt is hozzáteszi, hogy még csak autókhoz használt távvezérlőnek sem kell lennie, bizonyos kapunyitók is – ha ugyanazon a frekvencián működnek – képesek erre.

Blokkolhatatlan távirányító pedig nem létezik, így csak a szemfülességünkre hagyatkozhatunk!

– Valóban létezik a módszer, bár inkább a fővárosban jellemző, Fehérváron kevésbé próbálkoznak vele – mondta el Pozsonyi Ákos, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság főnyomozója, akit arról kérdeztünk: mit tehetünk, hogy megvédjük autónkat, értékeinket?

– Célszerű a gépjármű mellett állva lezárni azt, és plusz nyitáspróbát csinálni. Emellett, ne hagyjunk semmilyen értéket látható helyen – magyarázza Ákos, aki szerint az sem jó megoldás, ha a szupermarket parkolójában pakoljuk át a laptopot, telefont, táskát a csomagtartóba, mert a bűnözők figyelmét ezzel is felkelthetjük. Értékeinket helyezzük biztonságba inkább otthon, indulás előtt.

– Székesfehérváron inkább a zár megrongálásával vagy az ablak betörésével próbálkoznak a tolvajok, sem mint a „távirányítós trükkel”. Előbbieket úgy tudjuk megelőzni, hogy olyan helyre parkolunk, ami kivilágítottabb éjszaka, vagy kamera közelében van, illetve – és ez a legfontosabb – igyekezzünk minél több biztonsági rendszerrel felszerelni autónkat: kormányzár, váltózár, riasztó. Ezek mind olyan eszközök, amikkel megnehezítjük a tolvajok dolgát, ráadásul így kisebb az esély arra, hogy egyáltalán megpróbálkoznak az értékek vagy akár az autó ellopásával – árulja el a nyomozó, aki még hozzáteszi: Persze, ellophatatlan autó nincs! Akár még egy platón is elszállíthatják gépjárművünket, ha nagyon akarják. Azonban ennek hatalmas a kockázata, így elég valószínűtlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!