Hírek

2015.03.14. 09:08

A nemzeti ünnep hétvégéjén egyetlen vasi sem unatkozhat - Ön se tegye!

Rábahídvégen fáklyás felvonulással, Petőfi naplója alapján elevenítik fel az 1848. március 15­-én történteket, de van olyan vasi település is, ahol bográcsoznak vagy eveznek a nemzeti ünnepen. Programajánlónkat kibővítettük, nézzék meg, hogy emlékeznek a megyében.

Szendi Péter

Vasárnap országszerte megemlékeznek arról az eseményről, amelynek célja a magyar állam függetlenségének és az alkotmányos berendezkedésnek kivívása volt. A vasi települések többségében kicsik és nagyok részt vesznek az ünnepi megemlékezésen. Bár a lista korántsem teljes, összeállításunkból megtudhatják: hogyan emlékeznek a vasiak a márciusi ifjak nagy napján. Több helyen már pénteken megtartották az ünnepségeket, most azokat láthatják, amelyeket a hétvége további részében tekinthetnek meg az érdeklődők.

A fotón körmendi óvodások, akik a Kossuth-szobornál emlékeztek pénteken (Fotók: Szendi Péter)

Csehimindszenten is villámcsődületet tart a falu iskolája az országos felhíváshoz kapcsolódóan. A nemzeti ünnep alkalmából a gyerekek zászlókkal kivonulnak a Petőfi utcai Európa parkba, és ott tartják a megemlékezést.

Gersekaráton március 15-én, vasárnap 15 órakor a Petőfi utcában, az ABC előtti téren Csordás Tamásné polgármester köszöntője után a résztvevők közösen szavalják el a Nemzeti Dalt, így állítva emléket az 1848/49-es forradalom és szabadságharcnak.

Hegyfaluban március 14-én, szombaton 16 óra 30 perckor kezdődik az 1848-49-es forradalom és a szabadságharc emlékére szervezett ünnepség a művelődési házban. Bartók Tibor polgármester köszöntőjét követően a hegyfalui fiatalok irodalmi összeállítással, a művelődési ház vegyeskara pedig az ünnephez kapcsolódó dalokkal tiszteleg a magyar történelem egyik legnagyobb eseményének emléke előtt. A műsort követően közösen vonulnak a Hősök emlékművéhez, ahol koszorúznak és a vegyeskar ad műsort. Az ünnepséget a közösen énekelt Szózat zárja.

A Honvédelmi Minisztérium az összetartozás jegyében és a 1848-as események emlékére hirdetett március 15-én, délután 3 órára villámcsődületet, ehhez az országos mozgalomhoz pedig Körmend is csatlakozott. A kezdeményezésben minden olyan település részt vehet, ahol van Kossuthról, Petőfiről vagy Március 15-éről elnevezett közterület. A feladat annyi, hogy ezen a helyen össze kell gyűlnie a helyi lakosságnak és a megjelölt időpontban el kell szavalni a Nemzeti dalt. A mozgalom apropóját egyébként az adja, hogy 167 évvel korábban ebben az időpontban osztották ki a forradalmi tömegnek a 12 pontot, és ekkor vált ismertté és lett a szabadságharc himnusza Petőfi verse. A programhoz Körmend is csatlakozott.

Kőszegen vasárnap, 16 óra 30 perckor kezdődnek el az 1848/­49-­es forradalom és szabadságharc kezdetének 167. évfordulója alkalmából rendezett programok a Jurisics téren. Az ünnepi megemlékezésen beszédet mond dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, 17 óra 15 perctől pedig a Művészeti szemle díjátadó gálájával folytatódik az esemény.

Nádasdon a templomkertbe várják azokat az érdeklődőket vasárnap délelőtt 9 óra 15 perckor, akik szívesen tisztelegnének közösen a szabadságharc emléke előtt. A temetőben, a forradalom emlékére állított vaskeresztnél beszédet mond és misét celebrál Takács László plébános, aki különösen jól ismeri a szabadságharc helyi vonatkozásait, ezt követően közösen elmondják a himnuszt.

Náraiban március 15-én, vasárnap 9 órakor az önkormányzata az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 167. évfordulója tiszteletére ünnepséget szervez a művelődési házban. Ezt követően átadnak egy posztumusz Nárai Község Díszpolgára kitüntető oklevelet, amelyet a kitüntetett, Péntek László Németországban élő felesége és fia vesz át. A falu önkormányzata Péntek László részére posztumusz díszpolgári kitüntető címet adományoz Náraiért végzett önzetlen támogatásaiért: az Egykori Nárai Tanulókért Alapítvány támogatásáért, a templom belső és külső felújítása során nyújtott támogatásokért, a nárai kiadványok támogatásaiért, valamint a faluújság újraindításáért, amely hosszú évek során jelent meg támogatásával.

Novákfalván és Velemben koszorúzással, valamint szabadtéri bográcsozással emlékeznek meg az 1848/­49­es forradalom és szabadságharcról március 15­-én. A Petőfi Sándor szobor megkoszorúzása után az érdeklődők elkészíthetnek egy szaftos marha- vagy birkagulyást, de akár a nemzeti kenyér sütésében is részt vehetnek. Helyszín: Velem, Rákóczi út 2/b.

Püspökmolnáriban a helyi faluházban szombaton, 17 óra 30 perckor veszi kezdetét az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékünnepsége. A polgármesteri köszöntőn és a kulturális programokon kívül ezúttal is átadják a Püspökmolnárért Emlékplakettet azoknak a helybelieknek, akik munkájukkal segítették és segítik a község fejlődését, öregbítik Püspökmolnári hírnevét. Idén első ízben díszpolgári címet is adományoznak.

Rábahídvégen szombaton 18 óra 45 perckor kezdődik el a fáklyás felvonulás, amely során az esemény résztvevői közösen jutnak el a márciusi ifjak által végigjárt helyszínekre. Persze csak képzeletben, Rábahídvég jól ismert utcáin. Petőfi Sándor naplója alapján pedig felelevenítik az aznap történt eseményeket. A történetek többségének életre keltésében a helyi ifjúsági klub középiskolás tanulói vesznek részt, a Landerer -jelenetben viszont a nyugdíjasokból álló színjátszó kör tagjai tűnnek majd fel. Az esemény évek óta sok látogatót vonz, a legkisebbektől kezdve a legidősebbekig mindenkinek élvezetes programot jelent.

Az Arrabo Szabadidősport Egyesület tagjai március 15-­én, vasárnap rendezik meg a Batthyány emléktúrát a Rába folyón, fontos azonban kiemelni, hogy a szervezők korlátozott számban tudnak kenukat biztosítani a vadvízi túrához. A jelentkezésre március 12-éig van lehetőség. A túra 10 órakor indul vasárnap a rumi közúti híd alól, a jobb partról. A cél az ikervári duzzasztómű, a táv 12,5 folyamkilométer, a túrázók a tervek szerint 12-­13 óra között érnek be a célba. A résztvevőket a Rábán jártas, képzett túravezetők kísérik majd.

Sárváron március 15-én, vasárnap a Nádasdy Ferenc Múzeum is kitárja kapuit az ifjabb és a korosabb forradalmárok előtt. 9 és 17 óra között kézműves foglalkozással, játékos feladatokkal, verbunk és énektanítással várják a vendégeket.

Kétnapos ünnepet tartanak Szombathelyen március 15-ike alkalmából. Az ünnepi programsorozat a Vasi Skanzenben kezdődik március 14-­én 10 órakor a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola diákjainak műsorával. Dr. Puskás Tivadar polgármester ünnepi beszédét követően huszártoborzó is lesz, amely során a gyermekek megismerkedhetnek a huszártábor életével, valamint részt vehetnek lovas huszárbemutatókon, népzenei és táncos programokon, huszárvirtus vetélkedőkön és Kossuth-nóta versenyen is. Március 15­én, vasárnap reggel 9 órakor felvonulás kezdődik lovasok, zenészek és táncosok felvezetésével a Gagarin utcától az Ady téren át (ahol megkoszorúzzák Petőfi szobrát) a Március 15. térre, ahol a Neumann János Általános Iskola diákjai adnak műsort, majd 10 óra 45 perctől a Savaria Múzeum parkjában fellép egyebek között a Boglya és a Pilvax zenekar, az Ungaresca táncegyüttes. A parkban beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint beiktatják a szombathelyi diákpolgármestert is.

Szombathelyen március 14-én, szombaton 16 órától Feiszt György levéltáros vezetésével, városismereti séta indul az 1848-as, szombathelyi emlékeket érintve. A sétára minden érdeklődőt szeretettel várnak a V, mint Vas szervezetének munkatársai. Találkozó: 16 órakor a Fő téri szökőkútnál.

Vasegerszegen március 15-én, vasárnap 11 órakor Vasegerszeg önkormányzata és a Vas Megyéért Egyesület ünnepséget szervez Markusovszky Lajos sírjánál. Az ünnepségen Németh József polgármester köszönti a vendégeket, majd Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és prof. dr. Horváth Boldizsár, a Vas Megyéért Egyesület elnöke mond beszédet. A köszöntőt követően az érdeklődők a vasegerszegiek ünnepi műsorát tekinthetik meg.

Vasszécsenyben március 15-én, vasárnap 15 órakor, vasszécsenyi múltidézőre várják az érdeklődőket a lipárti hősi emlékműnél.

Vasváron egy nappal a nemzeti ünnep előtt emlékeznek meg a szabadságharcról: szombaton 19 órától fáklyás felvonulás indul a Béke úti óvodától a Március 15. térre, ahol koszorúkat helyeznek majd el. A vasvári megemlékezés a Nagy Gáspár Kulturális Központban folytatódik, ahol ünnepi beszédet mond Sejber Mihály alpolgármester, valamint az érdeklődők megtekinthetik a Kardos László Általános Iskola tanulóinak műsorát, és meghallgathatják a Vasvári Fúvós Zenekar előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!