Lóerő

2015.03.19. 14:05

Új modellek, javuló gazdasági környezet

Elemzők szerint a globális luxusautó-piac legfelsőbb szegmensében 38 százalékos növekedésre lehet számítani az elkövetkezendő öt év során.

Szabó Zoltán

A folyamat nálunk ugyan meglehetősen szűk réteget érint, mindenesetre olyan luxusmárkák, mint a Bentley, a Lamborghini, a Rolls-Royce és a Maserati, soha nem látott sikerekkel zárták a 2014-es évet, miután mind a négy vállalat rekordot döntött az eladások terén. A négy márka, valamint a Ferrari és az Aston Martin iránti megnövekedett keresletnek köszönhetően az elemzők úgy gondolják, hogy a szegmens globális eladási volumene 2020-ig közel 40 százalékkal nőhet. A fellendülés főként az új modellek bevezetésének illetve az amerikai és európai gazdasági környezet javulásának tudható be. A Ferrari és a Maserati tavaly ugyan kevesebb, mint 1 százalékkal járult hozzá az FCA globális eladásaihoz, ám a 664 millió eurós működési eredmény a csoport 3,2 milliárd eurós teljes nyereségének 21 százalékát tette ki. A Ferrari haszonrése 2014-ben 14 százalékra, a Maseratié 9,9 százalékra rúgott.

A legújabb Maserati Ghibli, a gyár nagyon jó évet zárt tavaly. Fotó: cars reviews

A Bentley, a Lamborghini, a Rolls-Royce és a Maserati rekorderedményei még inkább figyelemre méltóak, ha figyelembe vesszük, hogy olyan tényezők hátráltatták az eladásokat, mint az orosz piacot érintő jelentős visszaesés, illetve a kínai korrupcióellenes kampány, melynek részeként megpróbálták az ázsiai országban visszaszorítani a luxustermékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!