Balatonfüred

2015.03.20. 15:41

Hamvas emlékkiállítás nyílt Balatonfüreden

Sok tehetségünk van, de ahelyett, hogy felmutatnánk őket a világnak, azon lamentálunk, hogy mennyivel boldogabbak lehettek volna, ha nem Magyarországon nevelkednek.

Prevics Éva

Navracsics Tibor EU-biztos fogalmazott így a Vaszary Galériában a pénteken nyílt Hamvas Béla-emlékkiállításon. A filozófus-író életművét bemutató tárlat az életében mellőzött tehetség gondolatait kívánja eljuttatni a látogatókhoz. A tablók mellett olyan jelentős magyar képzőművészek alkotásait is látni lehet, akik Hamvas kortársai voltak, és akikről feleségével, Kemény Katalinnal közösen írtak tanulmányt. A tárlat bemutatja többek között Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre és Gulácsi Lajos műveit.

A tárlat megnyitóján átadták a tavaly alapított Sava Babić műfordítói díjat is.  (Sava Babić Hamvas Béla minden ismert művét lefordította.) Az elismerést először Sandra Buljanovic szerb műfordító, egyetemi tanár, Sava Babić egykori diákja vehette át a magyar-szerb kulturális kapcsolatok terén végzett kiemelkedő munkájáért.

A díjat Navracsics Tibor EU-biztos, a díj fővédnöke adta át. Navracsics a kiállítás címére utalva (Válságban élni) hangsúlyozta: mi magyarok, úgy tűnik válságban érezzük jól magunkat, hiszen sok tehetségünk van, de ezeket nem mutatjuk fel a világnak. Elmondta: a sikerhez nemcsak tehetség, hanem szerencse is kell, ez Hamvasnak nem adatott meg. Kiemelte: miközben sajnáljuk, hogy a tehetségeink nem világhírűek, olykor mi magunk megfeledkezünk róluk. Ez a kiállítás épp azért fontos, mert méltó emléket állít egy tehetségnek.

A tárlat április 19-ig látható a Vaszary Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!