Hírek

2015.03.21. 09:24

Látott már ennyi falugondnokot egy helyen? – Két megyéből érkeztek a tompaládonyi fórumra

Tompaládony – Több mint százan vettek részt azon a rendezvényen, amelyet falugondnokoknak és polgármestereknek hirdettek meg. Szó volt a közmunkaprogramról, a kiegészítő támogatásokról és a szociális ellátórendszer változásairól is.

Lisztmayer Zsófia

A Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének tagjainak összejövetelén a két megye számos polgármestere és falugondnoka vett részt. Az esemény résztvevői több előadást is meghallgathattak különböző témakörökben. Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének társelnöke elmondta, hogy évente legalább egyszer sor kerül egy ilyen összevont rendezvényre, amelyre mindkét megye több településéről érkeznek a meghívottak. – Amennyiben van valamilyen fontosabb jogszabályváltozás vagy egyéb jelentős történés, akkor többször is sor kerül hasonló összejövetelre. Idén összesen száz polgármester és falugondnok jelezte, hogy részt vesz az eseményen.

Fotó: Fehér Béla

A pénteken délután 15 órakor kezdődő fórumon előadást tartott többek között Taródi Lajos, a büki Dr. Horváth Tibor Szociális Központ intézményvezetője, valamint Dömény Sándor, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának főtanácsadója. Ők a szociális ellátórendszer változásairól és a közmunkaprogramról tájékoztatták a jelenlévőket. Dömény Sándor beszámolt a közfoglalkoztatási rendszer idei évi főbb célkitűzéseiről, összefoglalta a tavalyi történéseket, valamint tájékoztatta a résztvevőket a közfoglalkoztatottak létszámáról.

A főtanácsadótól megtudtuk, hogy 2015-ben havonta átlagosan 213 ezer embert szeretnének közfoglalkoztatottként alkalmazni, a második félévtől 2018 végéig pedig nyolcvanezer közfoglalkoztatott képzéséről gondoskodnának. Az idei évi célkitűzések között szerepel még a létszám bővítése, valamint a parlagfű elleni fokozott védelem is. A hátrányos helyzetű települések a Belügyminisztériumtól 240 millió forintos kiegészítő támogatást kapnak, amelyet a közfoglalkoztatásra költhetnek el. Dömény Sándor hozzátette, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a támogatások szabályszerű felhasználásának ellenőrzésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!