Hírek

2015.03.21. 15:40

Mire jó egy kiskert? - Például lagzit is lehet ott tartani

Szombathely – Tavaly ünnepelte 20 éves fennállását a Parkerdei Kertbarát Egyesület, amelynek csaknem 500 kiskerttulajdonos tagja van, akiknek a kertészkedés nemcsak hobbi, hanem igazi szenvedély is.

Lisztmayer Zsófia

Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke kalauzolt végig a Parkerdőben található kiskertbirodalom utcácskáin. Szépen gondozott, takaros kis kertek végtelen során át vezetett az utunk, mialatt bejártuk az 556 parcella egy részét. A tulajdonosok nagyobbik része egyesületi tag, akiknek a közös céljuk az, hogy a szabadidejüket hasznosan töltsék, kertészkedjenek, megosszák egymás között a tapasztalataikat és kikapcsolódjanak.  Jó időben, késő tavasszal vagy nyáron sok család költözik ki a kertekbe, és tölti sütögetéssel, pihenéssel a hétvégéket, sőt egy baráti társaság már lagzit is tartott az egyik birtokon. Jelenleg körülbelül harmincan élnek kint, a legtöbben azonban valóban csak szabadidejükben járnak ki. A kiskertek között láttunk hagyományos magyar és gyönyörű színes kézműves portát is, de alpesi tetős házacska is akadt néhány.

Az egyesület vezetősége évente több eseményt is szervez, amelyeken a kiskerttulajdonosokon kívül az érdeklődő látogatókat is szívesen látják. Molnár Lajostól megtudtuk, hogy ilyen például a Nyitott porták mozgalom, amelyet 2010-ben rendeztek meg először.

– Ezeken a napokon a tulajdonosok behívják portájukra, és vendégül látják az érdeklődőket. Idén május 1-jén, valamint augusztus 20-án lesz erre lehetőség. A legszebb kert, a legrendezettebb utca címért folyó versenyt 2007 óta évente rendezzük meg, 2009 óta pedig már két – modern és hagyományos – kategóriában osztjuk ki a díjakat. Nekem már az is szép, ha valaki rendesen nyírja a füvet, és nincs tele a kert gazzal. A legtöbben egyébként figyelnek erre, és arra törekednek, hogy környezetünk minél rendezettebb és kulturáltabb legyen – mondta el Molnár Lajos.

Az elnök szerint a legnagyobb munka az utak javításával van, de az erdőszéli szeméthalmokkal is meggyűlik a bajuk.

– A tagdíjból származó költségvetés jelentős része, csaknem fele, az utak helyreállítására megy el, ezt a munkát a hideg hónapokban több helyen, többször is meg kell ismételni. Nagy problémát jelent az is, hogy rengeteg szemét került a környező erdőkbe. Egy része biztos, hogy a kiskertesektől származik, de sokan Szombathelyről is ide hozzák a szemetet. És hozzá kell tenni, hogy csak a szemétszállítást végző vállalat autói vihetik el a szemetet a telepre. Januárban úgy jártunk, hogy összegyűjtöttünk három köbméter hulladékot, és nem engedtek be minket a szeméttelepre. Mi szívesen kitakarítjuk az erdőt, de akkor legalább vigyék el a szemetet, a januári eset hatvanezer forintba került – tette hozzá az egyesület elnöke.

Három évvel ezelőtt égető problémát jelentett a rengeteg betörés, ami ellen nem tudtak sokat tenni a tulajdonosok. Most azonban már több kamera is figyeli a területet, és valóban kevesebb fosztogatás történt az elmúlt egy-két évben. Az egyesület továbbá együttműködik a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesülettel, amelynek tagjai hetente néhány alkalommal járőröznek a kiskertek körül.

– Létrehoztunk egy utcai megbízotti hálózatot. Ez azt jelenti, hogy minden utcában kiválasztottunk három rátermett embert, hogy járőrözzenek, tartsák szemmel a kerteket, és jelezzék, ha valami nincsen rendben. Tavaly összesen hat betörés volt, előtte pedig harminc, úgyhogy érezhetően csökkent a lopások száma – mondta végül Molnár Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!