Hírek

2015.03.21. 16:52

A nagy kékség, avagy 405 ezer lépés Vas megyében

Felújítják az Országos Kék Kör Vas megyei szakaszát. Reneszánszát éli a túrázás, már mobiltelefonos applikáció is segíti a tájékozódást. Mindent elmondunk a legismertebb turistajelzésről.

Budai Dávid

A Másfélmillió lépés Magyarországon című televíziós sorozat sokunk számára meghatározó élmény volt évtizedekkel ezelőtt. Rockenbauer Pál csapatával 1979-ben végigjárta az Országos Kéktúra útvonalát, amely a Zempléni-hegységben lévő Nagy-Milictől egészen a Kőszegi-hegységben található Írottkőig tartott. Az 1800-as évek végén indult turistamozgalom ekkor élte reformkorát, és mint megtudtam, napjainkban újabb reneszánszát éli a túrázás. Biácsi Tamásnéval, a Borostyánkő Természetbarát Egyesület elnökével a nagy kékségről és annak Vas megyei vonatkozásáról beszélgettünk, hiszen Vas megyében két kéktúraútvonal záró- vagy indulópontja is található, ez már csak nézőpont kérdése.

Az Országos Kék Kör, egy körülbelül 2500 kilométer hosszú szakaszegyüttes, amely országunkat szeli át. Három országos méretű szakaszból tevődik össze. Az első és legfontosabb, maga az Országos Kéktúra, amit 2014. május 8-án a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védjegylajstromba vett. A második útvonal az 561 kilométeres Dél-dunántúli Kéktúra, amely szintén a Kőszegi-hegységből indul ki (Írottkő), és Szekszárdon ér véget. A harmadik szakasz pedig a 848 kilométer hosszú Alföldi Kéktúra. Az Országos Kéktúra 1128 kilométer hosszú, 75 centiméteres lépésekkel számolva éppen másfélmillió lépés. Vas megyében a „Kék kör”-ből 304 kilométer található, ami kis jóindulattal négyszázötezer lépést jelent.

Ezt a négyszázötezer lépést háromszor teszik meg, azok az önkéntesek, akik a kéktúra útvonalának a felújításában közreműködnek – mondta el Biácsi Tamásné, majd hozzá tette, ez nem csak Vas megyében van így. Országszerte most zajlik a Kék kör útvonalainak felújítása, amit a kormány is kiemelten támogat, a munkát uniós pályázatok is segítik. Az országot körülölelő turistaútvonal több évtizedes múltja alatt nem történt akkora változás, mint ami napjainkban zajlik, ez köszönhető az erdészetek beruházásainak is.

Bár a felújítási munkát önkéntesek végzik, az utazás, a szállás és az eszközök költségei tetemesek. A túraútvonalak bejárásakor megtisztítják az ösvényeket, és újrafestik a jelzéseket, ez utóbbiakat háromszor. A felújításokkal a tervek szerint április végéig végeznek.

A terv pedig tartható, mivel Vas megyében a túraútvonalak viszonylag jó állapotban vannak. Ezt a Borostyánkő Egyesületnek rendszeresen jelzik is a más megyékből érkező turisták, akik egyre többen vannak. Azt, hogy a túrázás valóban a reneszánszát éli, mi sem jelzi jobban, mint hogy tavaly több mint ötvenen kezdték el a megyéből a teljes Országos Kéktúra-útvonal bejárását, és az idén várhatóan még többen vágnak neki, akik között szép számmal akadnak családok is – tudtam meg.

A kéktúrázóknak a túra teljesítését hitelt érdemlő módon igazolniuk kell. Ez bélyegzéssel és dátumozással történik, a megadott pecsételőhelyeken. Legalábbis eddig így volt. Rövidesen azonban már virtuális pecsét is szerezhető lesz. A Magyar Természetjáró Szövetség kifejlesztett egy mobiltelefonos alkalmazást, amivel megtervezhetjük útvonalunkat, és nemsokára igazolhatjuk a megtett szakaszokat is. Biácsi Tamásné szerint ez a fejlesztés nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy a fiatalok visszataláljanak a természethez. Egyesületük ráadásul segítséget nyújt minden túrázni vágyónak, hogy hogyan célszerű nekivágni egy túrának. A természetben a kullancsveszély, a leégés, a kiszáradás és az eltévedés fenyegethet minket, ezért kullancsriasztó, fényvédő, víz és térkép nélkül ne kelljünk útra. Ez utóbbi akkor is fontos, ha letöltöttük az egyébként ingyenes applikációt, mivel az erdőben nem mindenhol van térerő, és a telefon le is merülhet.

Vas megye turistaútvonalai különösen szépek és változatosak. A Kőszegi-hegységben van, hogy öt-hatszáz méteres szintkülönbséget is le kell küzdeni. Nálunk pedig igazán van lehetőség túrázni, hiszen nem csak a kéktúra útvonalai léteznek, összesen kétezer kilométernyi turistaútvonal van a megyében, ez pedig több mint két és félmillió lépés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!