Hírek

2015.03.21. 18:59

Archaikus motívumok tojásokon

Dobronak – Harmincöt kiállító több száz hímes tojását csodálhatják meg mindazok, akik ma este hat óráig ellátogatnak a hetési településre. A Dobronoki György tájházban bemutatóval is várják az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

A történelmi Hetés központjának számító egykori Lendvavásárhelyen, azaz Dobronakon már több éves hagyománya van a húsvét előtti hímestojás kiállításnak. A helyi hagyományőrzők – akik a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület keretében végzik tevékenységüket – nemcsak legszebb alkotásaikat tárják az érdeklődők elé, de bemutatót is tartanak, így akinek kedve szottyan hozzá, akár helyben ki is próbálhatja ezt a kifejezetten a húsvéti ünnepekhez kötődő kézművességet. Dobronakon a hímes tojás készítésének legalább 120 éves múltja van. Az itt élő lányok és asszonyok nemcsak különleges technikával dolgoztak – a mintázás felmelegített méhviasszal történt, melyet eleinte vékony agácskával, esetleg szőlővesszővel, később külön erre a célra kialakított írókával vittek fel a tojás felületére –, de az itteni minta is sajátosan egyedi. Az archaikus elemek közé az egyenes és görbe vonalak, virágok, masnik, gyertyák, valamint az úgynevezett „karácsonyfaág” minta tartozott. A néprajzi szempontból is értékes viaszolt-batikolt hímes tojásokat a hatvanas években még 12 településen készítettek a Muravidéken. Később a hagyomány feledésbe merült, csak néhány asszonynak köszönthető, hogy sikerült megmenteni. Ma Uriszk Erzsébet és Vörös Viktória személyében két tojásfestő népi iparművésze is van a muravidéki falunak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!