Székesfehérvár

2015.03.20. 14:55

Múltidéző: Naponta huszonegy autóbusz készül Székesfehérváron

Fejér Megyei Hírlap - Az írást az 1977. január 23-i újságból közöljük teljes egészében. Igeidőn nem változtattunk.

Naponta 20-21 autóbusz készül az Ikarus székesfehérvári gyárának szerelősorain - az idén összesen hatezer kocsit gyártanak.

A fehérvári autóbuszok nyolcvan százaléka kerül exportra, túlnyomó többségben a szocialista országok, elsősorban a Szovjetunió piacaira. Tavaly kilenc alaptípust gyártottak, de megkezdték a tízedik és a tizenegyedik típus gyártását, szereltek össze IK 212-es és IK 256-os kocsikat is. Az egymástól eltérő típusok nagy feladatokat rónak a gyárra, viszont a nagyobb választék a piac biztonságát előnyösen befolyásolja.

Naponta huszonegy autóbusz készül az Ikarus szerelősorain. Fotó: Kabáczy Szilárd

A gyár idei tervében nem a darabszám, inkább a tőkés export arányának növelése mutat jelentős fejlődést. Az IK 212-es olyan autóbusz, amelyik után a nyugat-európai tőkéspiacokon is van érdeklődés.

Az 1977. év első exportszállítmányait már útnak indították a Szovjetunióba, a szerződések szerint 255-ös típusokat.

Várhatóan a hét végén indul az első SKD szállítmány Irakba. Irak azonban olyan országok közé tartozik, akikkel kereskedelmi aktívumunk volt az elmúlt esztendőben, több mint hatszázmillió devizaforint.

A kedvező kereskedelmi kapcsolatok alakulásában jelentős szerepet játszottak az Ikarus szállítmányai is.

A székesfehérvári gyár szerelőszalagain jelenleg a 211-es és a 256-os típusokat készítik hazai megrendelők részére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!