Sport

2015.03.21. 20:05

Gólpasszokat ad és matematikaversenyeket nyer Raffai Richárd

Vörösberény - Igazán öröm, amikor egy ifjú legényről azt hallani, hogy a sport mellett az iskolapadban is jól teljesít. Raffai Richárd is ebbe a csapatba tartozik. A tizenhárom éves vörösberényi fiú amellett, hogy készül bajnoki meccseire, az országos matematikaversenyen újra bizonyítani akarja, hogy a számok világában is sikerekre számíthat.

Donát Tamás

Raffai Ricsinek Raul és Gera Zoltán a példaképe és a Real Madrid csapatának szurkol (Fotó: Zwicker Tamás)

– Jelenleg sérült vagyok, a héten néhány edzést ezért kihagytam – mondta kicsit szomorúan Raffai Ricsi, a VFC USE labdarúgója. – De nagyon bízom abban, hogy vasárnapra rendbe jön a bokám, és a Hévíz elleni, első tavaszi fordulóban játszhatok Balatonfüreden. A veszprémi klub ebben a bajnokságban kölcsön adott bennünket, hogy segítsen a füredieknek korosztályos csapatunkkal, ezért játsszuk hazai meccseinket ott. Ősszel döntetlent értünk el, most jó lenne nyernünk.

Ennek a csapatnak még keresztpályán kellene szerepelnie, de bedobták őket a mély vízbe. Hadd tanuljanak, szerezzenek tapasztalatot ebben a mezőnyben. Ahhoz képest, hogy ez az első nagypályás évük, nem okoznak csalódást a gyerekek az idősebbek között. Ricsi óvódásként Ács Attila edzőnél ismerkedett meg a sportág alapjaival. Harmadikos kora óta egyedül jár a veszprémi tréningekre.

– Kelemen Miklós edzőnél kezdtem. Aztán Varga Tamás, Endrész Pál és most Kozma Csaba irányításával készülök a meccsekre a 2001-es korosztályban. Viszont Donát Máté csapatában focizom, mert ott több játéklehetőséghez juthatok.

Azt mondja Raffai Ricsi, hogy Raul és Gera Zoltán a példaképe. Meg azt is, hogy a mai spanyol El Clásicót reményei szerint C. Ronaldóék nyerik, merthogy a Realnak drukkol. Arról is beszél, hogy ő baloldali támadó játékos. Nem szereti sokat babusgatni a labdát. Egyből tovább teszi, mert a gyorsaság, a helyzetfelismerés a gólszerzés alapja. Inkább kiszolgálni a társait. Terveiről azt mondja, szeretne egyszer profi lenni, de fontos a tanulás is, a matematikát jobban szereti többi tantárgynál. A Zrínyi Ilonáról elnevezett versenyeken csak ritkán tudják „átjátszani”.

– Harmadikosként voltam már országos első matematikaversenyen – mondta szerényen Ricsi. – Egy évvel később megnyertem a megyeit. És most is ez történt. Április első napjaiban Pécsett lesz az országos finálé. Szeretnék ott is jó eredményt elérni.

Alsó tagozatosként az iskola mostani igazgatója, Zanathy László segítette sikerekhez Ricsit. Kovács Katalin tanárnő pedig a hetedikes fiút készíti fel a „matekmeccs” döntőjére. A fiatalember búcsúzóul azért elárulja, tanulásban lehetne szorgalmasabb is. Azt tervezi, hogy a megyeszékhelyen, az Ipari Szakközépiskolában tanulna tovább gépész szakon, mert ott erős a matematika és a műszaki rajz oktatása is. Most azonban a Hévíz elleni bajnokin matekozik, hogy lehetne minél több gólpasszt kiosztani és megnyerni a fontos összecsapást.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!