Kultúra

2015.03.21. 12:25

Kállay Bori és Fonyó Barbara szerint az operett, a musical ma is tömegeket mozgat meg

Székesfehérvár - Telt ház előtt lépett föl Kállay Bori és Fonyó Barbara a Viktória Rehabilitációs Központba szervezett esten, amelyen sok régi sláger, nóta hangzott el.

Bokros Judit

Kállay Bori gyakorta lép fel a lányával: páratlan párost alkotnak (Fotók: Molnár Artúr)

Két igazán csinos, kivételes énektudással megáldott hölgy volt a Viktória központ a vendége a napokban. Az Érdemes művész díjjal kitüntetett színésznő, operettprimadonna, Kállay Bori és lánya, a szintén színésznő és operaénekes Fonyó Barbara közös dalesttel kedveskedtek a közönségnek. Meglepetés is érte őket, hiszen a szervezők virágcsokorral köszöntötték mindkettőjüket, külön kiemelve Barbara március 15-i születésnapját. Az egész ország engem ünnepel! idézte föl a színésznő, mit gondolt gyermekként a jeles nemzeti ünnepre eső születésnap kapcsán. Az ajándékozás után pedig ők is ajándékot adtak a közönségnek, jelenlétükkel, estjükkel.

A műsorban operett, musical, magyar nóta, sanzon, örökzöld melódiák szerepeltek, Bíró Péter zongorista, karmester kíséretében, aki hosszú ideje dolgozik együtt a hölgyekkel. Amint azt Kállay Bori lapunknak elmondta: lányával szívesen énekelnek együtt, egy színpadon, ahogy tették azt korábban az Egy páratlan páros című, egész estés opera-és operettestjükön is. Sok helyre hívják őket, külön-külön vagy együtt, s hogy mit adnak elő, attól függ, mire van igény és milyen a közönség összetétele. Lehet csak operett a műsorban, de beleférhet a magyar nóta és a sanzon is. Olyan dalokat választanak, amelyeket az emberek mindig szeretnek hallani, a legnagyobb szerzők például Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Zerkovitz Béla, Strauss művei közül.

Hogy a közönség, a mai fiatalság mennyire vevő még e műfajokra, arra Fonyó Barbara egy helyi példát említett. Fehérvári, szabadtéri koncerten léptek föl nemrég, és szinte csak operettet énekeltek, nagy sikerrel: még a fiatalabb korosztályhoz tartozókat is megmozgatták. Ezért is gondolja úgy a színésznő: nincs kihalófélben az operett, a musical.

Édesanyja a magyar nótát tartja rétegműfajnak, hiszen nem mindenki szereti, de ennek szerinte nagyrészt az az oka, hogy amit a médiában látunk, hallunk belőle, az nem üti meg a megfelelő mércét. A magyar nóta nagyon komoly énektudást, szívet, stílust kíván. Aki szereti, kíváncsi rá, az elmegy az ilyen estekre, és ez így van ez az operettel, a musicallel is. Mindegyiknek megvan a maga közönsége jegyezte meg Kállay Bori. Fonyó Barbara hozzátette: sok mindent a televízió közvetít, így ha ott ismét nagyobb teret engednének az operettnek, a zenés műsoroknak, akkor a fiatalokhoz is jobban eljutna e műfaj.

Ami a színházi feladatokat illeti: Kállay Boritól megtudtuk: a Csínom Palkó című daljátékot próbálja, a darab felújított változatát a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be április végén, az Operettszínházban. A darab különlegessége, hogy
először játszik egy színpadon Lehoczky Zsuzsa, Oszvald Marika és Kállay Bori.

A színésznő elmondta: modern változat készül, de a darab zenéje a régi. Nagy izgalommal, kíváncsisággal próbálnak kollégáival.

Fonyó Barbara pedig már tizenegyedik éve énekli a Madách Színházban Christine szerepét Az Operaház Fantomjából. Korábban azt nyilatkozta: egyszerűen nem tudja megunni ezt a karaktert, s ezt nekünk is megerősítette. Nemrég fejeztek be egy 21 előadásból álló sorozatot, ebben volt, hogy egy hétvégén háromszor énekelte el a szerepet, amit boldogan teljesített. Emellett egy, a Makrancos Katából készült musical produkcióval látogatnak kőszínházakba, vendégszereplésekre.

Ami a családját illeti, két fiáról, Benedekről és Domokosról elmondta: a pályán ugyan nem követik őt, de egyébként érdeklődéssel, lelkesedéssel figyelik édesanyjuk szerepléseit.

A Viktória Rehabilitációs Központ kissé rendhagyó helyszínnek tűnik a szereplésre. Ám Kállay Bori és Folyó Barbara elmondta: léptek már föl máskor is hasonló helyen, és nagyon fontosnak tartják a hátrányos helyzetű emberek támogatását is. Ha idejük engedi, eleget tesznek a meghívásoknak, Fonyó Barbara például többször járt már a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán és az onkológiai intézetben is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!