Hírek

2015.03.22. 10:04

A gyermekbarát munkahely egyelőre még csak álom Magyarországon

Míg Nyugat-Európában már elterjedtek a bababarát munkahelyek, Magyarországon csak gyermekcipőben jár ez a kezdeményezés. Hogy fér össze a gyermekvállalás a mindennapos munkával? Cikkünkből kiderül.

Lisztmayer Zsófia

Időnként az interneten is felkapják a témát, miszerint fontos, hogy a munkáltatók lehetőséget adjanak  gyermekbarát megoldások megteremtésére a munkahelyeken. Az elmúlt években már Magyarországon is egyre több figyelmet szentelnek a kismamák munkába történő visszatérésének megkönnyítésére, azonban itthon a kisgyermekes szülők még mindig hosszabb időre esnek ki a munkából, mint nyugat-európai társaik. A szülési szabadságon, GYES-en vagy GYED-en lévők visszavételi aránya pedig rendkívül alacsony, mindössze húsz százalék körül van hazánkban. Hozzá kell tenni, hogy néhány nagyobb vállalat vezetősége gondoskodott gyermekbarát dolgozószoba kialakításáról, arra az esetre, ha a kisgyermekes munkavállaló nem tudja megoldani a gyermeke elhelyezését.

Ezek a gyermekbarát helyiségek első ránézésre olyanok, mint az óvodai játszószobák, de íróasztallal és számítógéppel egészítik ki őket, így az anyukák ebben az irodában végezhetik a munkájukat, miközben a kicsik egy játszósarokban tölthetik el az időt.  Bármelyik munkáltató minimális költséggel hozhatna létre hasonló irodát, ugyanis minden háztartásban akadnak otthon már nem használt játékok, amelyeket a szülők bevihetnek az irodába, esetleg néhány gyerekbútorra – asztalra és székekre – lenne még szükség.

Vannak továbbá olyan tréningek is kis- és nagyvállalkozások vezetői számára, amelyek az átállást könnyítik meg, és praktikus tanácsokat nyújtanak a gyermekbarát munkahely kialakításához. A munkáltatók, ha nem feltétlenül biztosak a hatékonyságban, akár ki is kísérletezhetik, hogy mi a legmegfelelőbb megoldás. Érthető, hogy a munkáltatók bizonyos mértékű kétséggel állnak a lehetőség előtt, hiszen amíg nem próbálják ki, addig nem tudhatják, hogy a munka minőségén rontana-e a gyermek közelsége. Valószínűleg egyébként nem egy olyan kismama van, aki pont ezért nem választaná a gyermekfelügyelet és a munkavégzés kettős feladatát.

A laptopok, az okos telefonok és a mobilinternet világában az is könnyen megoldható lenne, hogy valaki otthonról végezze a munkáját. Hozzá kell persze tenni, ez a szellemi munkát végző nők esetében jelenthetne megoldást. Magyarországon azonban a munkahelyi vezetők általában megkövetelik, hogy az alkalmazott ott üljön az íróasztalánál. Külföldön egyre több cégvezető gondolja úgy, hogy a kisgyermekes alkalmazottak részére lehetővé teszi az otthoni munkavégzés lehetőségét, itthon azonban várni kell még erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!