Civil

2015.03.22. 13:17

A fölösleges fájdalmak kora - Versszínházi előadás Bükön Rajner Ágota rendezésében

Bük - Ez a mondat visszhangzott az emberek szívében ezen a szombat estén Bükön.

Civil Tudósítónktól

Kinek kérdés, kinek állítás, kinek csak egy klisé. De mindenkinek beférkőzik a tudatába, ahogyan a versek feltárják a háború okozta sebeket. Ahogyan a vasvári "Üss a hasadra!" Színpad versszínházi előadása, takarékos eszközökkel, elénk idézi mindezt.

A nézők közül felhangzó ének és vers, díszlet gyanánt egy-két szanaszét heverő katonabakancs, kendő, néhány kimerevített kép, stilizált mozdulat: a lecsupaszítottság is jelentésessé válik az előadásban. A pusztulás, az értelmetlen öldöklés, bombázások, családok szétszakítása – a XX. század, amint védtelenné tesz, lemezteleníti a lelket. Mindent áthat a fájdalom. Életek, amelyeket kiontott, megnyomorított vagy „csak” kétségbe vont a háború értelmetlensége. Életek, amelyek keserű véget értek. S történetek, amelyek akkor és ott elkezdődtek. Történetek feleségekről, anyákról. Özvegyekről. Valóban a fölösleges fájdalmak korát éljük? Erre próbált választ találni maroknyi vasvári fiatal. Fiatalok, akik kortárs költők verseivel nyújtottak bepillantást a háború fájdalmaiba – női szemmel, a női látásmód és sorsérzékelés érzékenységével. Nők, akik katona férjükért aggódnak, akik évekig várakoznak; nők, akik küzdenek, túlélnek, kitartanak a végsőkig. Az előadás nézőiként azt érezhettük, megállt az idő körülöttünk, mindnyájan ott vagyunk a háborúk soha véget nem érő rettenetében. Ott vagyunk nagyapáinkkal, szeretteinkkel, s visszhangzik bennünk átokként vagy kételyként: a fölösleges fájdalmak kora?

(előadók: Gellérfi Zsuzsanna, Márton Hajnalka, Németh Anita, Rajner Ágota, Varga Evelin, Vass Alexandra)

Kép és szöveg: Vass Alexandra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!