Székesfehérvár

2015.03.24. 16:25

Múltidéző - Közlekedésbiztonsági Tanács és az AUTÓKER ajánlata: biztonsági öv beszerelés

1977. június 24-én jelent meg az alábbi írás az autókba ingyenesen beszerelhető biztonsági övekről.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Tegnap délután fél háromkor, fél órával a meghirdetett időpont előtt, már félszáz gépkocsi sorakozott Székesfehérváron a Vásártéren, hogy tulajdonosaik éljenek a székesfehérvári városi-járási Közlekedés-biztonsági Tanács és az AUTÓKER ajánlatával: Az árusítással egybekötött ingyenes biztonsági öv beszereléssel.

Ahogy közeledik a július 1-jei határnap, úgy tartják egyre fontosabbnak és sürgősebbnek az autósok az övek beszerelését. Alapjában véve ez nagyon örvendetes lenne, ha éppen az akció kapcsán nem merülnének fel olyan gondok, amelyek megoldása és tisztázása a jövő hét közepéig szinte lehetetlen.

Miről van szó?

Kezdjük a legegyszerűbb esettel. A hazai gépkocsipark jelentős része négy alaptípusból Trabantból, Wartburgból, Zsiguli-Ladából és Skodából tevődik össze. Nos, a Trabant és Wartburg biztonsági övek jelenleg kevés helyen kaphatók. A hiánynak egyik oka, hogy az autósok jelentős része az utolsó pillanatban kívánta megvásárolni az övet, s az értékesítő vállalatok már számoltak a júniusi nagyobb kereslettel, korábbi rendeléseik többszörösét már nem minden esetben igazolta vissza a nagykereskedelem, illetve a hazai és külföldi szállító. Azért írtuk, hogy a fenti a legegyszerűbb eset, mert pár napos késéssel az öv beszerezhető és beszerelhető.

A nagyobb gond, a régi gépkocsival rendelkező autósok dilemmája: kell-e nekik is biztonsági övet szerelni a kocsijukba?

A biztonsági öv felszerelését és használatát meghatározó rendelet ugyan segít választ adni a kérdésre, de jócskán marad megválaszolatlan kérdés is.

Először a válaszok:

Azokba a gépkocsitípusokba, ahol gyárilag biztosított a hárompontos öv felszerelése az öv kötelező.

Azoknál a gépkocsitípusoknál, ahol csak két rögzítési pont van a biztonsági övnek, ott a kétpontos öv felszerelhető.

Azoknál a gépkocsitípusoknál, ahol nincs gyárilag készített rögzítési pont, nem kell biztonsági öv, sőt felszerelésük tilos.

Eddig a válaszok. Arra viszont már nem kapnak választ a régi autótulajdonosok, hogy kitől és honnan kaphatnak a rendőrség által is elfogadható igazolást a biztonsági öv beszerelhetetlenségéről azaz július 1. utáni, biztonsági öv nélküli vezetésük szabályosságáról.

Telefonon érdeklődtünk tegnap a KPM Autófelügyelet Műszaki Osztályán, érdemi választ azonban sajnos onnan sem kaptunk. Pedig az ésszerű megoldás éppen az Autófelügyelet segítségével lenne elérhető, mondjuk úgy, hogy a gépkocsik műszaki vizsgája során egy külön bélyegzővel igazolnák a forgalmi engedélyben a vizsgabiztosok az öv beszerelhetetlenségét. Ez három év alatt biztosítaná valamennyi képkocsis igazolását . Persze megoldásként akár egy külön akció is megfelelne, amelyben a mostani öv beszereléshez hasonlóan csak e célból vizsgálnák, vizsgáztatnák a gépkocsikat a KPM Autófelügyelet vizsgabiztosai.

A gondokról szóltunk, mert sok gépkocsitulajdonost érint a kérdés. Az autósok többségének szerencsére nincsenek ilyen gondjai. Júlis 1-ig a gépkocsikba be kell szerelni a biztonsági övet. Utána már csak használni kell.

Tegnap délután a székesfehérvári városi-járási Közlekedésbiztonsági Tanács és az AUTÓKER akcióján kétszáznál több autóba szerelték fel a biztonsági övet, a 14-es Volán, a KPM Fejér megyei Közúti Igazgatóság, az Ikarus, a Videoton és a többi nagyvállalat KBT-aktivistái- társadalmi munkával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!