Hírek

2015.03.24. 11:40

Kaland a föld gyomrában - Horváth Sándor a hazai barlangokról és felfedezéseiről mesélt

Horváth Sándor badacsonytördemici barlangász előadásával zárult az idei Lovasi Esték programsorozat. A barlangász a kalandjairól, a hazai sziklaüregekről és az általa elnevezett barlangi tóról is mesélt.

Szendi Péter

Az érdeklődők legelőször a barlang fogalmával ismerkedhettek meg. Kiderült, hogy a Föld szilárd kérgében, természetes úton létrejött, ember által járható üregeket nevezzük annak. Horváth Sándor 2000-ben került kapcsolatba a barlangokkal, egy túra alkalmával. Azóta rendszeresen járja és kutatja a földalatti világot. Mindig is érdekelték a természeti csodák és nem riadt meg a kihívásoktól sem.

Előadásában kitért a Keszthelyi-hegység és Tapolca barlangjaira, csodálatos képekkel illusztrálva azokat. Ki gondolná, hogy a Keszthelyi-hegységben megközelítőleg hetven barlang található. Ezek közül is kiemelkedik a Csodabogyós-barlang, mely Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység peremén nyílik. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható, szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét. Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Magas a páratartalom és állandó, 90 C körüli a hőmérséklet.

Horváth Sándor barlangász

A Tapolcai-medencében számos barlang található, melyek közül kiemelkedik a Tapolcai-tavasbarlang és a Kórház barlang. Közép-Európában egyedülálló látványosság a Tavasbarlang. Tapolca természeti ritkaságát, 1903-ban kútásás során fedezték fel, majd tíz évvel később a látogatók előtt is megnyitották. A hévíz által kialakított barlangrendszer alsó termeit és járatait 19 Celsius-fokos víz tölti ki. Ebből mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal is körbe lehet járni. Mint ismeretes év elején átadták a teljesen felújított látogatóközpontot.

A Kórház barlangot 1925-ben szintén egy kútásás alkalmával fedezték fel. 1937-38-ban már 700 méter hosszúságúra nőtt a barlang, és a háború alatt részlegesen óvóhellyé alakították át. A barlanggal közeli kapcsolatba került, légúti betegségben szenvedő emberek állapotuk jelentős javulásáról számoltak be. Erre alapozva kutatásokat végeztek, és hamarosan terápiás célokra alakították át a barlang egy részét, ami a mai napig használatban van.

Horváth Sándor által felfedezett legnagyobb hazai nyílt vízfelületű barlangi tó, a Nyugalom tava.

A 2010-es év nevezetes dátum a helyi barlangászok életében. A kitartó munka meghozta az eredményét, és a Tapolcai Plecotus Barlangkutató csoport új járatokat fedezett fel a Berger Károly barlangban. A több kilométernyi új barlangszakasz mellett, ritkaságszámba menő képződményeken kívül, számos vízzel kitöltött barlangrészt is találtak. Sándor számára adatott meg az a szerencse, hogy ő láthatta meg először Magyarország legnagyobb nyílt vízfelületű barlangi tavát, amit ő is nevezhetett el. Így kapta ez a földalatti képződmény a Nyugalom tava nevet. Reméli, hogy mindez később nem lesz turistaparadicsom, a barlang védelmében szeretné, ha minden megmaradna úgy, ahogy azt a természet megalkotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!