Lóerő

2015.03.26. 14:20

A fenékcsapatásnak az egész világon nagy tábora van

Az autógumi forgalmazók örülhetnek a legjobban, hiszen a driftesek tízpercenként fogyasztanak el egy komplett hátsó párost.

Káldor András

Nem vitás Magyarországon is tombol a drift láz, amit az bizonyít a legjobban, hogy egyre népesebb mezőny gyűlik össze a sportág országos bajnokságán, és már a versenyek előtt megtelik a nevezési lista. A fordulókban ötven-nyolcvan versenyző indul el, ráadásul a futamokat általában több ezres nézősereg előtt rendezik. Mi is a drift valójában? A pilóta szándékosan túlkormányozza az autót, azért, hogy a hátsó kerekek tapadását elveszítve haladjon a kanyarokban, mialatt tökéletesen uralja az autót, és megtartja a magas tempót a kanyarokból kifelé. Mindeközben folyamatos gázadagolással tartja kontroll alatt az autó hátulját, és próbál minél gyorsabb maradni. A drift lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon. A drift őrület Japánból indult, az 1960-as években itt rendezték meg először az akkoriban divatos, úgynevezett touge illegális hegyi versenyeket. A touge versenyzők vagy más nevükön a Rolling Zoku -k egyetlen célja, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a hegyi út két kijelölt pontja közötti távot. Néhányan közülük a rallye-ból ellesett kanyarvételi technikákat alkalmazták, ebből nőtte ki magát később a drift. Mint kiderül tehát, hogy ez nem más, mint az autó tökéletes uralása és irányítása, hogy az autó lehetőség szerint ne haladjon egy centit se a szokásos módon, egyenesen. Természetesen könnyen ki lehet találni, hogy mindennek a gumik nem örülnek annyira. Hogy mennyi gumit pusztít el a versenyző egy futam alatt elsősorban függ az aszfalt minőségétől. A gyakorlott pilóták úgy tartják, hogy a hátsó kerekek tíz percig kibírják.

Székesfehérvárt immár három éve a Zángó Drift Team képviseli a magyar és a nemzetközi mezőnyben, igen figyelemreméltó eredményekkel. Idősebb Zángó Zoltán immár a PRO kategóriában megy, tavaly az összetett bajnokságban a 3. helyen végzett, míg ifjabb Zángó Zoltán a SEMI PRO kategóriában éppen csak 2. lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!