Lóerő

2015.03.26. 16:19

A gyereket az autóban szállítani nem kis feladat

A gyereket az autóban szállítani nem kis feladat, tudja ezt jól minden szülő. De vajon azt is tudják, hogyan szabad? Az úgynevezett svéd-modell , amikor a picit menetiránynak háttal utaztatjuk, itthon is lehetséges megoldás. Bizonyos autókban és helyzetekben.

S. Töttő Rita

A biztonságos gyerekszállítás ott kezdődik, hogy babahordozóban vagy gyerekülésben, bekötve utaztatjuk a gyereket az autóban. A KRESZ körülbelül ennyi kitételt határoz meg, s még annyit, hogy mindez a 150 centiméternél alacsonyabb gyerekre vonatkozik, akit mindig a testméretéhez és persze a testsúlyához igazodó ülésbe rögzítve lehet szállítani.

Az nem is lehet kérdés, hogy a hordozót vagy ülést a gyártó által meghatározott módon kell rögzíteni az autóban, bár a KRESZ ezt is leszögezi.

Arról nem rendelkezik a jogszabály, hogy menetirány szerint vagy azzal ellentétesen szereljük be az ülést, bár azt meghatározza, hogy a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

Az más kérdés, hogy noha a gyártók kínálnak menetiránnyal szemben beszerelhető üléseket, amelyek a frontális ütközések esetén jobban védhetik a gyereket a sérülésektől, ám ezek az ülések alig kaphatók, inkább csak rendelhetők.

Arról nincsenek elérhető statisztikák, hogy a magyar utakon a frontális vagy a ráfutásos balesetekben szenvednek-e inkább balesetet a gyerekek, így az sem egyértelmű, melyik típusú üléssel járnánk jobban. Másrészt pedig nem véletlen, hogy a kínálat is igen gyér a menetiránnyal szemben beköthető típusokból: ugyanis csak a nagyterű autókban férnek el, körülményes az áthelyezésük, és a nagyobb gyerek lába már nehezen fér el az ülésnél. Ettől függetlenül egyre népszerűbb az úgynevezett svéd-modell , a svédek ugyanis javarészt így szállítják a 3 év alatti gyerekeket. Ezt nálunk is bármelyik szülő megteheti megfelelő üléssel. A nagyobb gyerekek esetében már megengedőbb a magyar jogszabály: a 135 centiméternél magasabb, 3 évnél idősebb gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha az autó hátsó ülésén utazik. Viszont itt is be kell kötni neki a biztonsági övet, amelyet előtte természetesen a testméretéhez kell igazítani. Nem kell talán részletezni ennek az okát: ki ne érzékelné egy olyan biztonsági öv veszélyét, amely a gyerek nyakán húzódik keresztül...

Apropó, biztonsági öv: talán nem ártana a KRESZ-ben azt is szigorúan előírni, milyen szorosan legyen bekötve a gyerek az ülésébe, hordozójába. A túl laza öv ugyanis már kisebb baleseteknél is nagy bajt okozhat: a pici kicsúszik belőle és akadály nélkül lendül előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!