Répcelak

2015.03.27. 11:04

Milyen lesz Répcelak 2020-ig? - Elkészült a város társadalmi és gazdasági programja

Répcelak társadalmi és gazdasági programját Szabó József polgármester készítette el. Alaposan elő volt készítve, a bizottságok is megtárgyalták, így néhány percen belül meg is szavazták a képviselők.

Némethy Mária

A Répce, a Kőris és a Répce árapasztó csatorna között elterülő városkában enyhén csökken a lakosságszám  - tavaly 2.678 ember vallotta magát répcelakinak -, a fiatalok elvándorlása figyelhető meg, viszont a város teljes közműellátottsággal rendelkezik, és ha jövőre elkészül az M86-os főútvonal, akkor Győr 35-40, Szombathely 20-25 percen belül elérhető lesz innen. Az idén befejeződik a vasút villamosítása, ami szintén minőségi változást hoz Répcelak közlekedésében. A város fejlett iparral, többségében egyéni gazdálkodáson alapuló mezőgazdasággal és a település méretét meghaladó szintű kereskedelmi és szolgáltató iparral rendelkezik.

- A gazdasági és társadalmi terv elkészítését nehezítette, hogy gyakran változtak a jogszabályok, a pénzügyiek is. Mai ismereteink szerint a terv nagy része megvalósítható lesz az előttünk álló öt éves ciklusban - mondta el bevezetésként Szabó József polgármester.

Szabó József polgármester ismertette a program főbb célkitűzéseit, jobbján Varga Sándor alpolgármester, balján dr. Kiss Julianna jegyző. Fotó: Némethy Mária

A répcelaki tervek kapcsolódnak a 2014-2020-as európai uniós ciklus fő perioritásához, a gazdaság élénkítéséhez, illetve a munkahelyteremtéshez.

- Két fontos dolog meghatározó volt a terv készítésekor - emelte ki a polgármester. ­- Sportcsarnokot akarunk építeni, erre 160 millió forintot szánunk, és ha nem valósulhat meg, akkor ezt a pénzt másra fordítjuk. A másik célunk pedig az, hogy a pályázási lehetőségeket mindenképpen a legteljesebb mértékben ki akarjuk használni.

Ezért Répcelak önkormányzata számára fontos cél, hogy minden segítséget megadjanak a városban működő gazdálkodó szervezetek számára, hogy pályázati lehetőségeikkel azok is maximálisan élni tudjanak. A város képviselő-testülete rendeletet alkotott a "Vállalkozók, vállalkozások munkahelyteremtésének helyi támogatásáról". Az új munkahelyek létesítését munkahelyenként 300 ezer forinttal támogatják, ezen kívül a nagyobb vállalkozásokkal úgynevezett foglalkoztatási megállapodást kötöttek, amely arra irányul, hogy lehetőség szerint a cégek minél magasabb arányban alkalmazzanak helyi munkaerőt. Ami nagyon fontos: a jövőben sem kívánják emelni a vállalkozásokat terhelő adókat, nem akarnak új adóformákat sem bevezetni.

Az ötéves program konkrét célkitűzéseket is tartalmaz.

A sportcsarnok építésének terve nagyon fontos Répcelak számára, mert akkor a sportolási lehetőség minőségileg új szakaszba léphet a városban. Bővíteni lehet majd a versenysportban részt vevő csapatok számát, és lehetőség kínálkozik más sportágak megjelenésére,  a szabadidős  sportokat is szélesebb körben lehet majd igénybe venni. A város piacot szeretne létesíteni, olyat, ami termelői piaccá alakítható. A Hunyadi utcából nyílva új utcát akarnak kialakítani. Megvásárolják a Radó-házat, amelyet  felújítanak, funkcióval látnak el, és integrálják a Radó Kálmán térbe. Megvásárolják az Ajkay-kastélyt, amelyet az evangélikus egyházzal közösen idősek otthonává építenének, oda kerülne át az idősek klubja is. Ipari és szolgáltató területeket alakítanak ki a megépülő M86-os mellett. A katolikus egyházzal közösen fejlesztik a vallási turizmust. Tervezik még a Petőfi utca rehabilitációját, a belvízrendezési terv szakaszos megvalósítását, a József Attila utca közlekedési problémáinak megoldását, kerékpárutak építését, enegiaracionálási programot valósítanak meg az önkormányzat intézményeiben. A városnak beadott pályázata van a szennyvíztelep, illetve a csatornahálózat felújítására. A Nyugat-dunántúli Hulladékgazdálkodási Zrt. beruházásában hulladékudvar épül, amely tovább bővíti a hulladékok környezetbarát elhelyezésének lehetőségét.  2018-19-től a szilárdhulladék-lerakó telep rekultivációja esedékessé válik.

A tudatos környezetpolitika, a zöld területek fejlesztése, az iparűzési adóbevételek további növekedése, a pályázati lehetőségek jó kihasználása, a civil szervezetek további támogatása, a kulturális kínálat évi két színházi előadással történő bővítése, és még több terv készítése a város fejlődése érdekében - mindez elképzelésként megfogalmazódott Répcelak 2014-2019-ig szóló társadalmi és gazdasági programjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!