Agárd

2015.03.29. 14:34

A tegnap táborozói ma tudósok - 50 éve indultak a táborok a Madárvártán

Méltó módon kívánnak emlékezni a Madárvártán folyó munka, a táborok félszáz évére nyáron a madarászbázison.

Tihanyi Tamás

Az agárdi Madárvárta 1957 és 1959 között épült, miután elődje, az 1927-ben létesített dinnyési Madárvárta a második világháború idején tönkrement. A létesítmény ötven éve, 1965-ben vette fel Chernel István nevét, akkor kezdődött a környezeti nevelés, indultak a táborok.

Kezdetben a Velencei-tavi Intéző Bizottság kutatóállomása volt, majd a megyei tanács idegenforgalmi hivatala, később a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának felügyelete alá került. Idővel a Madárvártán tudományos eredmények is születtek: ott fedezték fel a hagymaburok (Libaris loeselli) egyetlen hazai lelőhelyét, és onnan jelezték több madárfaj, mint például a fehér farkú lilebíbic (Chettusia leucura) első hazai előfordulását. De rangos intézmények képviselői is – élükön a Magyar Tudományos Akadémiával – több ritka, sőt, hazai szempontból új parazitát fedeztek fel a Madárvártán, majd érdekes rovarokat, pókokat, vagy éppen apróbb emlősöket írtak le.

Táborozók a Chernel István Madárvártán ma és évtizedekkel korábban. Sokan tudósok lettek azok közül, akik így és itt kezdték, mondta Borsányi András (Fotó: Lovász Lilla és FMH-Archív)

– Visszatért a köztudatba, hogy létezik a Velencei-tó partján egy csendes öböl, partján nádfedeles házikóval és kilátóval. A Chernel István Madárvártán hosszabb szünet, majd a 2010-es felújítást követő átadás után újra indult az élet. Egyre többen keresik fel új és visszajáró vendégek. Szezononként közel kétezer látogató érkezik a madarászbázisra, közülük sokan külföldiek. Idén is folytatódnak a hagyományok alapján szerveződő természetismereti táborok – mondta Borsányi András, a Madárvárta vezetője.

Az új tóparti kerékpárúttal fellendült a forgalom, egyre több az érdeklődő. Ezt csak megnövelheti a júniusra tervezett jubileumi tematikus hétvége programja, amikor az évforduló kapcsán az egykor ott táborozókat, a szakmai, vagy más kötődéssel bírókat az elsők között várják. Előadásokkal idézik fel a múltat.

– Tervezünk kiadványt és megpróbáljuk meggyőzni a tókörnyék iskolásait arról, hogy érdemes lesz a Madárvártára látogatni: elsősorban a fiatalok számára szervezzük a sok érdekes programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!