Lóerő

2015.04.02. 19:14

A jet-ski fizikai felkészülést igényelő sportág

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, és előkerülnek azok a vízi-masinák, amelyek eddig a garázsokban porosodtak. Ezek közé tartozik a jet-ski, amely a XX. század egyik nagy találmánya.

Káldor András

A jet-ski egy belső vízsugaras meghajtású motoros vízi jármű. 1965-ben találták fel, azóta két fajtája alakult ki: az üléssel felszerelt és az állva irányítható típus. Kialakítástól függően egy-négy személy utazhat rajta. Elsősorban sport, rekreációs és vízirendészeti-életmentési célokra használják. Hivatalos neve personal watercraft, azaz személyi vízi jármű. Általában a hagyományos motorgyárak készítik ezeket is (Honda, Kawasaki, Yamaha), de kimondottan erre fókuszáló cégek (pl. Hydrospace) is megjelentek a piacon.

A jet-ski sportról alkotott közvélemény meglehetősen megoszlik. A legtöbben nem tudják, hogy ez a sportág igen komoly fizikai és szellemi felkészültséget igényel. Képzeljék el magukat 100 km/h feletti sebességgel a méteres hullámokban motorozva, amikor teljes gázzal befordulnak egy hajtűkanyarban. A legnagyobb kategóriában (1600 cm3) a feltuningolt gépek teljesítménye a 300 lóerőt is meghaladja, sebességük eléri a 135 km/h-t. A vízen való motorozásnak eme lenyűgöző formája Magyarországon 1991-ben indult útnak.

Érdemes kipróbálni, és nagyon könnyen megvalósítható élmény. Nem kell hozzá külön tanfolyamot végezni, nem szükséges semmilyen jogosítvány, az alapvető kezelését a bérléskor elmagyarázzák. Nagyon könnyű kezelni. Indítókulcsot kell használni, amit az induláskor a kéz kötnek, a kormány bal felén start gomb, jobb oldalon a gázkár. Nem olyan bonyolult, miután az egyensúlyozásra ráérzünk, akkor a sebességgel is lehet próbálkozni, és kis lépésekkel, de egyre feljebb lehet kapcsolni. A szél lesz az első, amit a vállalkozó szelleműek megkedvelnek, ez a sebesség mérőfoka, a szabadság megtestesítője. Azt ne feledjük, hogy megfelelő állóképesség nélkül nem érdemes jet-ski-re ülni. Hiszen egy háromszázötven kilós, és háromszáz lóerős gépet tudni kell irányítani, de ezzel egyenes aránybantudni kell megállítani is. Nemcsak a versenyzőknek, hanem a hobbi sportolóknak is ajánlott bemelegíteni, mielőtt vízre szállnak, ellenkező esetben izomrándulás, izomhúzódás lehet egy-egy borulás következménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!