f1

2015.04.03. 10:18

Az FIA nem zárja ki a női bajnokság lehetőségét

Az FIA azt mondja, megfelelő mérlegelés után döntenek egy csak nőknek szóló bajnokság bevezetéséről.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Glenn Dunbar/Williams F1

Bernie Ecclestone a Maláj Nagydíj alatt vetette fel egy női bajnokság eshetőségét, ami az F1 egyik betétsorozataként szolgálna. A felvetést több női versenyző is kritizálta, többek között Susie Wolff, a Williams tesztpilótája és az F3-ban versenyző Tatiana Calderón; Calderón szerint „nincs szükség külön női bajnokságra, a nők is képesek a legmagasabb szinten versenyezni – amint lecsukják a plexit, nem számít a nem, mindenki versenyző”.

Michele Mouton, korábbi raliversenyző és az FIA Nők a Motorsportban Bizottságának elnöke azonban úgy véli, az ötletet komolyan fontolóra kell venni, habár úgy tartja, a nők mindenképpen a férfiakkal egyenlő feltételek között szeretnének versenyezni.

„Egy csak nőknek szóló széria lehetősége nem olyan ötlet, amit alapos és megfelelő mérlegelés nélkül csak úgy elutasítunk” – nyilatkozta Mouton, aki mindeddig az egyetlen nő, aki meg tudott nyerni egy WRC-fordulót. „Azonban a saját versenyzői tapasztalatomból kiindulva úgy hiszem, a nők egy szinten szeretnének versenyezni a férfiak ellen; az elmúlt évtizedek alatt bebizonyították, hogy ez lehetséges, még ha csak keveseknek sikerül is. A motorsport egyike annak a csupán három sportágnak – a másik kettő a vitorlázás és a lovaglás –, ahol férfiak és nők azonos körülmények, szabályok és értékelés alatt versenyeznek. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy valóban a teljesítmény alapján vessék össze magukat, és minden sportolót arra biztat, hogy a legjobbak legyenek a világon, nemtől függetlenül. Továbbra is hangoztatnunk kell, hogy a motorsport mindenki számára nyitott, mindenkinek egyenlő kilátásai és lehetőségei vannak a siker elérésére.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!