Zene

2015.04.03. 10:19

Múltidéző: Irány Tunézia, Karthágó! A világfesztiválon a Fejér megyei Népi Együttes

Fejér Megyei Hírlap - 1977. július 9-én írtunk arról, hogy a Fejér megyei Népi Együttes tagjai Magyarországot képviselvén a Karthágói folklór Világfesztiválra utaztak.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Tegnap délelőtt kilenc órakor még izgatott sürgés-forgás volt a Megyei Művelődési Központ udvarán. Szülők, rokonok búcsúztatták a Fejér megyei Népi Együttes tagjait, táncosait, zenészeit.

Eddigi történetük legtávolabbi úticélja, Tunézia fővárosába indult az együttes. Magyarországot képviselik a Karthágói Folklór Világfesztiválon.

Tunézia fővárosában, Karthágóba indulás előtt a Fejér megyei Népi együttes. Fotó: Fási László

Az utazás előtti napon röviden beszélgettünk az együttes művészeti vezetőjével, Botos Józseffel. Ő már hetek óta a készülődés lázába élt éppúgy, mint az utazó táncosok és zenészek. Beszélgetésünk idején még csomagoltak: Az Ady-teremben vége sincs halmokban álltak a ruhák, jelmezek, amelyek között volt szebbnél szebb új szerzemény; csütörtökön a késő esti órákban érkezett meg Budapestről. A színpompás jelmezeket Kastyák Margit tervezte: palóc és székely népviselet, a tizenhatodik században hordott parasztgúnya. Dráva menti viselet, fehérvári bársonykabát, küküllődombói viselet várt még csomagolásra.

A Karthágói Folklór Világfesztiválon huszonhat ország – többek között Málta, Szenegál, s a vendéglátó Tunézia – táncegyüttesei vesznek részt. Magyarország négyesztendőként küld résztvevőt – idén a Fejér megyei Népi Együttest érte a megtiszteltetés.

– Izgalommal készülünk az útra. Főként azért, mert a fesztiválon a legtöbb országot hivatásos együttes képviseli, s közöttük nekünk amatőröknek kell bizonyítanunk, helytállnunk. Izgalmas számunkra ez az út azért is, mert összehasonlítást tehetünk majd, hol állunk népművészeti és tánckultúrában. Az együttest néprajzi tanácsadóként elkíséri Pesovár Ferenc, ő lesz a képviselőnk is a nemzetközi zsűriben.

– Hol és mikor lépnek fel?

– Vasárnap este a fesztiválon részt vevő együttesek között mi is felvonulunk Tuniszban. Ekkor ötperces bemutatkozó műsort adunk. A hivatalos versenyprogramon kívül fellépünk Tunézia több városában: Douggában, Lekafban, Sihiaban és Zagnaumban. Egy-egy órás lesz minden fellépésünk.

– Mikor kezdődik a fesztivál?

–A program szerint hétfő este kezdődik a sorozat Karthágóban. Ránk szerdán kerül sor, akkor mutatjuk be harmincperces fesztiválműsorunkat. Ebben szerepelnek szatmári táncok, eszközös táncok, mint a botoló és a fegyvertánc, Kneifel Imre cimbalomszólója, két népművész házaspár táncai: a Karsai házaspár Külüllő vidéki táncokat mutat be, a Csombor házaspár pedig forgatóst és verbunkost. Ezután következik az együttes kalotaszegi tánca, magyar fordulósa és a finálé.

– Készült-e új műsora tunéziai szereplésre?

– Igen. A szatmári táncok felújításként szerepelnek, a fegyvertánc és a botoló teljesen új műsorszám s ugyancsak vadonatúja finálé.

A koreográfiákat Hortobágyi Béla, Hortobágyi István, Abonyiné Fekete Katalin és Botos József készítette. Az együttes zenei vezetője Kneifel Imre.

A Fejér megyei népi Együttest a fesztiválra elkíséri Seres József, a megyei tanács elnökhelyettese és Vilmányi Ottóné, a megyei pártbizottság munkatársa.

Tegnap délelőtt fél tízkor indultak a Ferihegyi repülőtérre, ahonnan délután két órakor szállt fel velük a külön repülőgép. A visszaérkezés ideje: július 18. este tíz óra. (Móré)

Siker Karthágóban

Kedden, a kora hajnali órákban Székesfehérvárra érkezett az Észak-Afrikában, Karthágóban vendégszereplő Fejér megyei Népi Együttes 53 tagja. Az együttes művészeti vezetőjét, Botos Józsefet kérdeztük, milyen benyomásokkal tértek haza fiaink, lányaink?– Forró sikerünk volt... S a forró siker ebben az esetben szószerint is értendő, hiszen mint Botos József a továbbiakban elmondta, otttartózkodásuk egyik napján – a múlt hét csütörtökén – 52 fokos hőségben utaztak fellépésük színhelyére. Ám nemcsak ilyesféle forróság kísérte útjukat, hanem az a forróság, amely a tuniszi nép szívéből áradt feléjük.

– Egyik alkalommal Dougge-ban voltunk. Ott léptünk fel a csodálatos romvárosban, amelyet, ha nem is láva őrzött meg, második Pompejinek nevezhetnénk. Az ókori színház épülete szinte teljes épségben vészelte át az évszázadokat, az volt fellépésünk színhelye. Azt hiszem, ilyen élménnyel nemcsak mi nem, hanem nagyon kevés magyar együttes sem dicsekedhetett eddig.A sikerre ott csak a „forró" jelző illik.– Tízezer néző előtt adtuk elő műsorszámainkat, közöttük a bemutatkozás legnagyobb sikerű szatmári táncát. A táncot szinte az első taktustól ütemes tapssal kísérte a közönség.Az együttes tagjai a karthágói fesztiválon huszonhat ország részvevői között bizonyították népi kultúránk magas színvonalát. Bár nem versenyfesztivál volt, az ottani sajtó egyöntetű véleménye szerint az egyik legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó csoportként ismerték meg a magyar színeket képviselő Fejér megyei együttest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!