Szombathely

2015.04.06. 14:32

Látott már csönkölést? És tojásba vágást? - Húsvéti programok a skanzenben

Több százan kutattak az elrejtett tojások után húsvéthétfőn a Vasi Skanzenben, ahol az is kiderült, mi az a csönkölés.

Unger Tamás

A baljós előjelek ellenére kedvezett az időjárás a húsvéti programoknak Szombathelyen. Tavaly a csokitojás-vadászat elmaradt a rossz idő miatt a skanzenben, idén azonban pillanatok alatt elfogyott az ötszáz csokitojás és csokinyúl a  múzeumfaluban, tudtuk meg Horváth Sándor múzeumvezetőtől, aki szerint a csokitojások utáni hajszában legalább annyian részt vettek, ahány elrejtett édesség volt.

Délután 14 órától népi ügyességi játékokkal várták az érdeklődőket, mint például a csönkölés vagy a tojásba vágás. Előbbinél egy kővel töltött tejesköcsögöt dobálnak egymásnak a lányok, aminek nem szabad leesnie, utóbbinál pedig a tojásba kell a fiúknak egy pénzérmét beleállítani. A szabadtéri ügyességi gyermekjátékok mellett tojásfestés, agyagozás, koncertek és persze az elmaradhatatlan nyuszisimogatás is várta az érdeklődőket. Külön érdekesség, hogy éppen nagycsütörtökön született egy bárány, amelyik – ahogyan magunk is meggyőződtünk róla – éppen olyan volt,  amilyet elképzelnénk a kis Jézus mellé.

A locsolással kapcsolatban pedig megtudtuk, hogy a hagyomány a megye kisebb településein még nagyon is él, de mára már inkább csak a gyermekek körében népszerű. A Pinka menti falvakban az elmúlt években is szokásban volt, hogy a Pinka vízével locsolják meg a lányokat. Horváth Sándor szerint a szervezett húsvéti programok közösségteremtő erejük miatt fontosak a mai kor emberének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!