Kultúra

2015.04.11. 11:57

Székelyharisnyás tragikomédia

Zalaegerszeg - Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójaként kerül sorra Tamási darabja, melynek premierjét április 17-én, pénteken este tartják.

Arany Horváth Zsuzsa

Képünkön Verebes István és Mihály Péter színművész az évadbemutató sajtótájékoztatón
Fotó: Pezzetta Umberto

A színházi ajánlóban így ír a darabról a színreállító vendégrendező, Csiszár Imre Jászai-díjas érdemes és kiváló művész: " "Nem szeretem magamat, így vagyok én most." - panaszolja Czintos gazda, az öreg Samu bácsinak, a fia helyébe kívánkozván, aki érettségi bizonyítványt szerzett, és éppen az úrilány Zsuzsanna kezét készül megkérni. Önszántából, mintegy "játékból" magára ölti a hozzá külsőre is ikertestvérként hasonlító, öngyilkossá lett filozófus barát Kund Ottó maszkját, abban a reményben, hogy ily módon megélheti azt az énjét, akivé mindig is szeretett volna lenni, ám a körülmények folytán nem lehetett. A tragikus csapás akkor éri, mikor kiderül, hogy a játékból felvett maszkot nem tudja többé levenni. Székelyharisnyás dürenmatti tragikomédiának nevezte egyik kritikusa a művet. Nem alaptalanul. Az 1942-ben írt dráma a paraszti sorból kitörni vágyó erős egyéniség tragédiáját állítja elénk."

A darabban a színpadon láthatjuk Farkas Ignácot, Barsi Mártont, Balogh Tamást, Ecsedi Erzsébetet, Bellus Attilát, Kátai Kingát, Urházy Gábor Lászlót, Kiss Ernőt, Czegő Terézt láthatjuk. A gyerekszerepet Kerkai Soma és Simonyai Noel játssza felváltva. A héten az következő évad műsortervét is a közönség elé tárta a színház. Tolcsvay László, Müller Péter, Bródy János Doctor Herz című musicalje lesz az első bemutató, az X-faktorban megismert Borbély Richárd énekes főszereplésével. Ezután Ephraim Kishon (Kishont Ferenc) A Házasságlevél című műve kerül sorra, rendezője, Besenczi Árpád, a színház igazgatója. Nem először választottak Tasnádi István-darabot, novemberben a Hullám című művét Vidovszky György rendezi. Ezt tartja az egyik legfontosabb darabnak a teátrum vezetése. Krusovszky Dénes Az üveganya című tragikomikus játékát a nagyszínpadon láthatja majd a közönség. Az ősbemutatót 2013 februárjában tartották a házi színpadon, most többen is láthatják majd Bellus Attila főszereplésével. Bertolt Brecht A Szecsuáni jólélek című zenés drámáját Csiszár Imre rendezi, Shakespeare A makrancos Kata című vígjátékát pedig Verebes István, aki egyébként már 16 éve él a városban. Turbuly Lilla zalai származású költő, író Nekünk nyolc?! című (Kosársuli regényéből készült) színműve az ifjúsági bérletben szerepel, az ausztrál Stefo Nantsou és Tom Lycos Kövek című tragikus diáktörténete mellett.

A Kapukód sorozat ősbemutatója Székely Csaba Szeretik a banánt elvtársak? című monodrámája lesz Szakály Aurél előadásban. A tervek szerint Calderon spanyol drámaíró Az élet álom darabját a Hevesi Sándor Színház és a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázissal közös koprodukcióban mutatja be 2015 nyarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!