Veszprém

2015.04.15. 15:32

Tanulók tudományos sikere

Veszprém – A Pannon Egyetem Mérnöki Kara rendezte az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) kémiai és vegyipari szekcióját.

Balla Emőke

A több mint hat évtizedes múltra visszatekintő tudományos diákköri mozgalom országos tudományos fórumot biztosít az önképző, kutató munkában legkiválóbb eredményeket felmutató egyetemisták és főiskolások számára. Az idei, harminckettedik rendezvénysorozaton 5612 tudósjelölt tarthatott előadást szakértő zsűri előtt, a fiatalokat 6426 oktató segítette. A tizenhat szekció egyikét, a kémiai és vegyipari szekciót a veszprémi intézmény mérnöki kara rendezte.

A megnyitón Szalai István, a mérnöki kar dékánja, Friedler Ferenc, az egyetem rektora, és és Skodáné Földes Rita, a szekció ügyvezető elnöke köszöntötte a Veszprémbe érkező hallgatókat. Szendrő Péter, az OTDK elnöke arról beszélt, hogy a tizenhat szekció a saját hagyományait megőrizve működik. A fiataloknak érdemes bekapcsolódni a felsőoktatási intézmények tudományos műhelyeinek munkájába, együtt kutatni a legkiválóbb tanárokkal. Ezek a diákok más szemmel nézik a világot, közölte, majd ezt jelezve a konferencia megnyitójának elnökségi tagjainak is egy, a rendezvény logóját ábrázoló „szemüveget” osztott ki. Baladincz Jenő, a MOL Nyrt. termékfejlesztési vezetője azt mondta, a kiváló vállalatok kiváló diákokat keresnek, akik képesek arra, hogy jók legyenek, jobbá tegyék a világot. A mindennapi változásokhoz tudni kell alkalmazkodni, hangsúlyozta.

A konferenciára 10 intézmény 248 hallgatója 240 dolgozatot nyújtott be. A Pannon Egyetem hallgatóinak eredményei közül a Kémiai és vegyipari szekcióban kiemelkednek az első díjat elért diákok munkái. Biokémia, biotechnológia tagozaton első díjat nyert Koók László dolgozata, reakciókinetika és katalízis tagozaton Papp Máté munkája, kémiatechnológia tagozaton Tóth Orsolya előadása, környezeti kémia tagozaton pedig Hegedűs Péter munkája. A Pannon Egyetem hallgatói több második, illetve harmadik helyet szereztek. A szekcióülés után az intézmények által jelölt, tartósan ki-emelkedő tehetséggondo-zó munkát végző oktatók közül ötvenen a Mestertanár Aranyérem kitüntetést nyerhették el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!