Lóerő

2015.04.16. 13:10

Használtautó: esett az index

Közel kétéves lendületes emelkedést követően 2015 első negyedévében megszakadt a Használtautó index növekedési trendje.

Szabó Zoltán

Az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám 134,4-ről 122,8 százalékra, a tavaly félévi szintre esett vissza. Az index előző negyedévhez képest történő visszaesését két tényezőnek köszönhető: egyrészt mintegy 3 százalékkal csökkent az eladott autók mennyisége, másrészt 5,7 százalékkal lett alacsonyabb az átlagár, ami a tavaly év eleji szintnek felel meg. Az elmúlt évben - elsősorban az importautókra tavaly bevezetett vagyonszerzési illetéknek köszönhetően - ugyan szinte minden járműkategóriában áremelkedés zajlott le, átlagos mértéke meghaladta a 8 százalékot. Ez az emelkedés azonban csak időleges lehet, hiszen a hazai személyautó-állomány átlagéletkora növekszik, ami az autók átlagárát lefelé nyomja.

Szintén lefelé mozdulhatnak az árak, amennyiben az év egészére is jellemző lesz a mostani, 300 forint alatti euróárfolyam, amely az olcsóbbá váló exporton keresztül a hazai kínálati árat is érezhetően befolyásolja. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, hiába a további mennyiségi élénkülés, a Használtautó-index értéke jó eséllyel egész évben a tavalyi 134 százalékos rekordérték alatt marad. (Változatlanul az Opel és a Suzuki teszi ki egyébként az eladott használt autók negyedét.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!